Posted on

Zašto su suplementi važni posle preležanog COVID-a

Svetska zdravstvena organizacija i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti koriste termin Post-COVID da opišu skup simptoma i zdravstvenih stanja koja traju duže od 4 nedelje nakon infekcije korona virusom.

Baš kao što je i sama COVID infekcija za sve nas lekare jedna velika nepoznanica, i svi zajedno „učimo u hodu“, nažalost, isti je slučaj i sa post COVID-om. Ne zna se zašto i koliko često se javlja, niti ko je pogođen, a ko pošteđen. Zna se da će se nešto češće javiti nakon težih formi bolesti, međutim, prilično učestalo se javlja i nakon lakših, pa čak i asimptomatskih formi COVID-a.

Simptomi produženog COVID-a mogu da se održavaju nedeljama, pa čak i mesecima nakon bolesti, pri tom, u potpunosti menjajući kvalitet života i radnu sposobnost osobe.

Koji su to simptomi na koje se pacijenti sa produženim COVID-om žale?
Simptomi su najrazličitiji, ali jedni od najčešćih, koje sam nažalost i sama osetila, jesu neopisiv umor, slabost i bol u mišićima. Iz mog ličnog iskustva, do te mere izraženi, da se već nakon par sati od buđenja, i neke uobičajene jutarnje rutine (koja u mom slučaju, ovaj put, nije uključivala redovan jutarnji trening), osećate kao da je u podne, ceo dan već iza vas , a vi potpuno na izmaku snage.

Zamor prati ovaj osećaj, ali često i glavobolja, slabija memorija, pad koncentracije, kratak dah i lupanje srca. Ovakvi simptomi utiču koliko na fizičko, toliko i na mentalno zdravlje, kao i na celokupni kvalitet života.

Kako pomoći sebi?
To isto pitanje sam i sama sebi više puta nakon COVID-a postavila. Ono što sam odmah znala jeste da ne smem da preterujem, i da idem iznad svojih mogućnosti. Disciplina, strpljenje i osluškivanje sopstvenog tela su u post COVID periodu najvažniji.

Kada kažem disciplina mislim na uredan san, raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, ali i na još nešto.

Jedna studija sprovedena u Oregon State University uključila je populaciju stariju od 55 godina, podeljenu u dve grupe. Tokom 12 nedelja, svakodnevno, prva grupa dobijala je vitaminsku suplementaciju, druga placebo. Ono što je studija pokazala jeste da je rizik od zaražavanja koronavirusom bio isti, što je i očekivano.

Međutim, simptomi, tok i trajanje bolesti, kao i celokupan ishod bili su značajno bolji u grupi onih koji su dobijali vitaminske suplemente. Brojne studije, poput ove, navele su lekare širom sveta, da u post COVID periodu primenjuju vitaminsku suplementaciju. I sama sam je primenjivala i značajno sebi ubrzala, ali i olakšala oporavak.

Centar za pravilnu ishranu/Bivits