
Izdvajamo pet razloga zbog kojih krompir ne zaslužuje lošu reputaciju koju ima. Krompir sam po sebi nije loš i ne bi trebalo da se smatra takvim. Kada nije ‘ugušen’ majonezom, pavlakom ili pržen u dubokom ulju – u svom najčišćem obliku zapravo može biti i dobar za zdravlje.
1. Krcati su kalijumom.
Jedan veliki krompir pečen sa korom sadrži gotovo polovinu preporučene doze kalijuma za ceo dan i gotovo četiri puta više nego što sadrži banana koja je poznata po količini kalijuma. Kalijum među ostalim može da igra bitnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska.
2. Puni su vlakana – barem ako jedete koru.
A ishrana bogata vlaknima pomoći će vam da duže budete siti, smanjuje rizik od srčanog udara, pomaže u snižavanju holesterola i pomaže u sprečavanju dijabetesa.
3. Imaju izvrsnu dozu vitamica C
posebno u kori, a on igra važnu ulogu kao antioksidans i pomaže u zaceljivanju rana.
4. Krompiri su i dobar izvor mangana.
A mangan igra bitnu ulogu u obradi proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Jedan veliki krompir sa korom sadrži 33 posto preporučene dnevne doze mangana.
5. I na kraju – krompiri su bogati vitaminom B6.
Taj vitamin među ostalim stvara bitne hormone u mozgu.