Tikvice imaju visok udeo vode što ih čini idealnom namirnicom za vreme redukcijske dijete.
Zahvaljujući obilju folata, vitamina C i beta-karotena…
Tikvice štite srce i krvne žile od ateroskleroze i srčanog i moždanog udara…
…dok magnezijum i kalijum regulišu krvni pritisak.
Fitonutrijenti, u soku tikvica, imaju antikancerogena svojstva, dok biljna vlakna iz kore redukuju visok holesterol.
Tikvice je najbolje konzumirati sa korom kako biste u potpunosti iskoristili sva lekovita svojstva.
Mogu biti odlične i u jelima, a i kao deo salata. Za koji god način pripreme da se odlučite, sa tikvicom nećete pogrešiti.
Ova biljka zahteva puno svetla i toplote. Na temperaturama nižim od 10 °C biljka prestaje da raste. Treba je dosta zalivati, a zemlju održavati vlažnom, mada treba voditi računa o vlažnosti jer je tikvica sklona gljivičnim oboljenjima.
Ovo povrće sadrži veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentraciju. Takođe sadrži znatne količine vitamina C.