Posted on

Sokovi: Šta se događa s telom kada prestanemo da ih pijemo?

Sokovi – Šta se događa s telom kada prestanemo da ih pijemo? Da li ste se nekada zapitali. Koliko god slatki i ukusni bili, sokove treba zameniti vodom. A ako to učinite, evo kakav će preporod vaše telo doživeti…

Ređe ćete imati glavobolje i imat ćete bolju koncentraciju

Istraživanja su pokazala da sokovi mogu da povećaju rizik od nastanka glavobolje. Jednom kada u potpunosti prestanete da pijete sokove, primetićete da su glavobolje mnogo ređe i da je koncentracija mnogo bolja. Sokovi sadrže hemijska jedinjenja i veštačke zaslađivače koji utiču na hemijski sastav u mozgu, način na koji živci međusobno komuniciraju i uopšteno na funkcioniranje mozga. To može da uzrokuju glavobolju, anksioznost i nesanicu.

Bolje ćete osećati ukus hrane

Kada u potpunosti prestanete da pijete sokove, vrlo brzo ćete primetiti da bolje osećate ukus hrane. Veštački zaslađivači iz sokova su toliko intenzivni za ukusne receptore da namirnice, čiji je intenzitet ukusa normalan, postaju bezukusne. Aspartam je, na primer, čak 200 puta slađi od kristal šećera. Sokovi će, umesto da zadovolje vašu žudnju za slatkim, tu žudnju dodatno povećati.

Počećete da gubite suvišne kilograme

Ako ste sokove prestali da pijete zbog gubitka kilograma, dobra vest je da ćete vrlo brzo početi da primećujete rezultate. Gubitak suvišnih kilograma ćete prvo početi da primećujete na području stomaka. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija sokova može da poveća rizik od nastanka gojaznosti za čak 65%. Takođe, treba da znate da sokovi mogu da povećaju rizik od nastanka metaboličkog sindroma čije su karakteristike visoki krvni pritisak, visok nivo trigliciredia i visok nivo šećera krvi.

Kosti će biti zdravije

Prestanak konzumacije sokova je jedan od najboljih načina da poboljšate zdravlje kostiju i smanjite rizik od nastanka fraktura. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija sokova za čak 14% povećava rizik od nastanka frakture kuka. Sokovi mogu da smanje procenat koštane mase i da povećaju rizik od nastanka osteoporoze.

Vaš stav prema hrani će se promeniti

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno piju sokove, češće donose loše odluke po pitanju ishrane, u odnosu na osobe koje retko ili nikada ne piju sokove. Kada eliminišete sokove, vrlo verovatno ćete početi da donosite bolje prehrambene odluke.

Bolje ćete podnositi alkohol

Kada alkohol mešate sa sokovima, brže ćete se napiti jer se koncentracija alkohola u krvi brže povećava. A kada alkohol mešate s kofeinom, osim što ćete se brže napiti, povećavte rizik od nastanka dehidracije tela.

Smanjćete rizik od nastanka dijabetesa tipa 2

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju sokove, imaju veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Takođe, povećava se rizik od nakupljanja masti na području abdomena, dolazi do neuravnoteženog nivoa insulina i počinje da se povećava nivo šećera u krvi. Nedavno istraživanje naučnika iz Japana je pokazalo da muškarci srednje životne dobi koji svakodnevno piju sokove, imaju drastično veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 u narednih sedam godina.

Podstaći ćete funkcionisanje bubrega

Kada u potpunosti prestanete da pijete sokove, bubrezi će početi bolje da funkcionišu. Počeće bolje da čiste toksine iz tela, stabiliziraće nivo šećera u krvi i bolje će apsorbovati minerale. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje svakodnevno piju sokove, imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka problema u radu bubrega.

Izvor: centarzdravlja.hr