Špagete od tikvica su odlična zamena za klasične špagete poput onih sa bolonjeze ili karbonare sosevima. Pripremite nešto lagano i ne mislite o liniji.
Isecite tikvice na tanke kriške pa potom svaku krišku na trakice (deblje ili tanje) i dobili ste špagete od povrća. Isto tako tikvice možete da pretvorite u trakice i uz pomoć rezača za povrće.
Ako vam zvuči prejednostavno, donosimo recept za ukusnu i zdravu dijetalnu večeru nakon koje više nećete poželeti klasičnu testeninu.
Špageti od tikvica u sosu od paradajza i bosiljka.
Sastojci:
– 1 kašičica maslinovog ulja
– 200 g pilećih grudi
– 1 do 2 češnja belog luka
– 1 manja glavica luka
– 300 g paradajza u konzervi
– 2 srednje tikvice isečene na tračice
– So, biber
– Svež ili sušeni bosiljak
Priprema:
1. U veći, plitki lonac za soseve ugrejte ulje pa dodajte komadiće piletine, so i biber.
2. Piletinu vrlo lagano zapecite (dok ne pobeli) pa dodajte naseckani luk i beli luk.
3. Sve zajedno kuvajte dok luk ne omekša i postane providan i dodajte paradajz.
4. Ostavite da provri pa smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka oko 5 minuta.
5. Dodajte bosiljak i po potrebi još soli i bibera i kuvajte još oko 5 do 10 minuta sve dok se sos ne zgusne.
6. Na kraju, u sos ubacite isečene tikvice i još nekoliko minuta prokuvajte dok ne postanu “al dente”.
Saveti:
– Špagete možete servirati s malo parmezana preko.
– Špagete od tikvica na ovaj način možete kombinovati sa svim sosevima koje ste dosada pravili za klasičnu testeninu.
– Umesto da ih odmah ubacite u sos, tikvice možete kuvati posebno u slanoj vodi pa servirati prelivene sosom.
Izvor: Zadovoljna.hr