Posted on

Mislili ste da nije ŠTETNO PITI IZ LIMENKE, ali evo šta vam se može desiti

Mislili ste da nije ŠTETNO PITI IZ LIMENKE? Evo šta vam se može desiti. Limenke se proizvode tako da budu zaštićene od spoljnih faktora i prašine, međutim, kada ih postave na rafove u prodavnici, više nisu tako bezbedne…

Ispijanje sokova ili piva direktno iz limenke prilično je uobičajeno, pogotovo kada boravite napolju. Međutim, malo je onih koji će limenku prebrisati pre nego što je prinesu usnama. Zato se postavlja pitanje da li je moguće da se zarazite ukoliko pijete direktno iz limenke.

Odgovor je, NE!

Naime, proizvođači se brinu da limenke stignu što čistije od fabrike do prodavnice. Zbog toga ih pakuju u najlone kako ne bi bile izložene prašini i prljavštini. Međutim, onog trenutka kada je prodavci postave na police, limenka više nije tako čista. Zato, nije loša ideja da limenku prebrišete vlažnom maramicom pre nego što je otvorite. Na ovaj način možete da sprečite pojavu herpesa na vašim usnama.

Iako su šanse da se zarazite putem limenke zaista male, nije loše da se ovog setite svaki put kada počnete da pijete iz nje:

  • Očistite limenku jer nikad niste sigurni da je sve vreme bila u čistom prostoru
  • Maramicom ćete očistiti prašinu sa limenke, ali je nećete dezinfikovati
  • Proverite da li je limenka u dobrom stanju – ne sme biti oštećenja ili tragova rđe
  • Ukoliko je limenka naduvena, to znači da je došlo do kontaminacije i nemojte piti iz nje

Izvor: dnevno.rs