Posted on

Salo na stomaku: Dijeta razbijač šećera

Salo na stomaku nije ni najmanje lep prizor, a leto neminovno stiže. Ukoliko imate problem sa viškom kilograma koji se naročito “oslikava” na vašem stomaku, ne možete bez slatkiša. Kada preskočite obrok – drhturite kao prut – onda je ova dijeta odličan izbor i za vašu težinu i za vaše zdravlje.

Šta smete da jedete, a šta ne?

Nema velike grupe namirnica koje su zabranjene, bitno je samo da izbegnete hranu sa visokim GI.

Voće i povrće – Možete jesti uglavnom svo voće i povrće, osim voća kao što su lubenica i ananas.

Žitarice – Hleb i makarone od celog zrna, smeđi pirinač i ovsene pahuljice su dozvoljene.

Proteini – Možete jesti nisko masne mlečne proizvode, poput mleka, sira ili jogurta, zatim jaja, orahe, ribu i školjke, svinjetinu i junetinu.

Alkohol – Možete uzimati umerene količine alkohola, pa na primer čaša vina je dobra za srce i krvotok.

Zaslađivači – U koloni šećera već smo pomenuli da je sve zabranjeno, ali ima par namirnica kojima se možete povremeno zasladiti. Na primer sladoled bez šećera može zameniti torte i kolače.

Zabranjene namirnice – Moraćete da izbacite krompir, beli pirinač, beli hleb, belo brašno, kukuruz, repu, gazirane napitke, slatkiše, peciva i ćist šećer.

Koliko je zahtevna?

Ova dijeta je po zahtevnosti i vremenu koje ćete morati da utošite na sredini lestvice u odnosu na druge dijete. Nije bitno da brojite kalorije, ali morate se fokusirati na veličinu porcije.

Ograničenja – Dok se ne upoznate sa tačno listom namirnica koje ne smete konzumirati, najbolje bi bilo da u kuhinji imate spisak šta smete da kuvate i jedete.

Kuvanje i kupovina – Imate mnogo recepata po raznim kuvarima (pogledajte na dno stranice) kako da pripremite hranu bez visokog GI, a jedna od prostijih jela su na primer pržena riba ili piletina, sendvič od integralnog hleba u koji ćete ubaciti povrće i nemasni sir.

Vežbanje – Preporučuje se redovno vežbanje uz ovu dijetu, jer će ubrzati ceo program i lakše ćete doći do željene kilaže.

Da li je moguće prilagoditi drugim načinima ishrane?

Vegetarijanci ili vegani – Ako izbegavate proizvode životinjskog porekla, ova dijeta nije za vas. Za najbolje rezultate neophodan je unos životinjskih proteina.

Dijeta bez masnoća – Dijete koje se zasnivaju na što manjem unosu masti, teško ćete uklopiti sa ovom dijetom, jer namirnice u takvim dijetama često su pune rafinisanog šećera. Dijeta-razbijač šećera zahteva 30%-40% kalorija iz masti, ali mast treba da bude iz nisko masnog mleka ili slabo masnog mesa.

Dijeta bez soli – Možete pokušati sa ovo dijetom dok ste na dijeti bez soli. Previše soli može biti loše za vaše srce, a soli često ima puno u prerađenoj hrani, koja je zabranjena u ovoj dijeti. Pokušajte da ne dodajete so dok kuvate ili pržite.

Razbijač šećera (GI dijeta) je zamišljen kao program ishrane kojim ćete održati težinu ili izgubiti kilograme, a da svakodnevno ne računate unos kalorija. Ljudi koje žele da pročiste svoje telo, da smanje unos slatkiša takođe mogu povremeno koristiti ovaj plan ishrane. Ova dijeta nije idealna za one koji redovno vežbaju, jer im je potreban veći unos kalorija tokom dana.

Izvor: dijeta.net