Posted on

A sada je vreme za detoks: “Zelenom dijetom” očistite organizam i skinete masne naslage

Detoks organizma je veoma korisno uraditi s vremena na vreme. Zelena dijeta dobra je za sve koji vole voće, povrće i integralne žitarice, a imaju problema sa viškom kilograma.

Pored toga što se masne naslage brzo tope uz pomoć ovog režima ishrane ubrzava se metabolizam, a organizam se čisti od štetnih toksina.

Tokom ove dijete porcije zelenog povrća ne morate da merite. Za spremanje ukusnih obroka možete da koristite kelj, brokoli, spanać, grašak, kupus, blitvu, zelenu boraniju, rukolu, krastavac i zelenu papriku. Ovo povrće bogato je vitaminima i mineralima koji poboljšavaju varenje, i popravljaju funkciju jetre i žuči.

Pored zelenog povrća trebalo bi da jedete što više integralnih žitarica naročito ječam, ovas, heljdu i kukuruz, koji sadrže vitamin B, minerale i veliki broj dijetalnih vlakana. Žitarice daju i neophodnu energiju. Preporučuje se i jedenje kuvanog krompira za ručak ili večeru. Mleko i mlečni proizvodi su dozvoljeni, ali samo oni sa manjim procentom masnoće.

Voće je obavezno svakoga dana. Stručnjaci savetuju što više bobičastog voća i to maline, kupine, borovnice. Osim toga trebalo bi da jedete i jabuke, kruške, limun, mandarine, kivi, pomorandže, ananas…

Tri obroka u toku dana su obavezna, a možete sebi da dozvolite i dve užine ukoliko ogladnite između obroka.

PRVI DAN

Doručak: parče hleba od celog zrna žitarica, tvrdo kuvano jaje, krastavac

Užina: čaša jogurta

Ručak: pečeni krompir, bareni spanać

Užina: zelena salata sa maslinovim uljem, limunovim sokom i rendanim sirom

Večera: distani pileći file sa malo luka

DRUGI DAN

Doručak: ovsene pahuljice sa mlekom i bananom

Užina: jabuka i jedna manja šargarepa

Ručak: pečena riba, bareni kelj i kuvan krompir preliveni maslinovim uljem

Užina: parče hleba od celog zrna žitarica, malo rukole i zelene paprike

Večera: dinstano goveđe meso, zelena boranija i krompir

TREĆI DAN

Doručak: voćna salata sa malo meda

Užina: štapići od integralnog brašna

Ručak: salata od testenine bez jaja, sveže zelene salate, čeri paradajza i tofu sira

Užina: parče hleba od celog zrna žitarica, komad nemasnog belog sira, jedna špargla

Večera: pečeni pileći batak, salata sa zelenom paprikom, mirođijom i jogurtom

Izvor: Novosti