Posted on

Zamene za hleb, krompir, testeninu!

Zamene za hleb, krompir, testeninu su nešto što mnogima od nas može da ulepša svaki dan. Svi koji žele da zadrže vitku liniju ili da se reše pokojeg kilograma viška, trebalo bi da vode računa o tome šta i koliko jedete.

Ako ste jedni od onih koji ne mogu da se odreknu hleba i testenine (najviše goje, ali su i najslađi), u nastavku vam nudimo zdraviju alternativu za ove namirnice.

Zamena za krompir

Karfiol je namirnica koja se može pripremati na bezbroj načina, a ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Ima vrlo malo ugljenih hidrata i kalorija, pa je zato idealna zamena za krompir. Skuvajte je i pripremite kao krompir ipretvorite u pire. Isto tako, kuvani karfiol začinjen sa malo soli, bibera, maslinovog ulja i sirćeta postaje najukusnija salata koju možete jesti i samu.

Zamena za hleb

Ova ukusna namirnica usko je povezana sa gojenjem. Ako ste i vi zavisnik od hleba i ne možete ni da zamislite obrok bez njega, postoji alternativa – reč je o hlebu bez trunke brašna, koji je vrlo ukusan i jednostavan za pripremu.

Ova vrsta hleba sadrži male količine kvasca i soli i nema aditiva, konzervansai sličnih supstanci. Prelijte pšenicu vodom i ostavite tako tri dana dok ne proklija, a povremeno menjajte vodu. Nakon tri dana iscedite proklijalu pšenicu i sameljite je u blenderu.

U dobijenu smesu, koja podseća na brašno, dodajte ječmene pahulje koje ste pre toga držali malo u vodi da omekšaju. Seme lana, suncokreta i susama blago propržite u suvom tiganju pa dodajte pšenici i ječmu. U 50 ml vode dodajte kvasac i malo šećera pa sačekajte da nadođe. Nadošli kvasac dodajte smesi, posolite i zamesite testo. Možete dodati još vode ukoliko je potrebno.

U rernu zagrejanu na 220 stepeni stavite nekoliko kockica leda da se stvori para, pa zatim ubacite hleb da se peče. Vlažna sredina će pomoći narastanje testa. Pecite hleb oko 45-50 minuta.

Zamena za testeninu

Testenina je mnogima glavni deo brzinskog obroka, koji se može pripremiti za svega pola sata. Ali, iako je vrlo ukusan dodatak jelima, testo nije prijatelj vaše linije, posebno ako planirate da izgubite pokoji kilogram viška. Jednostavno, testeninu zamenite, na primer, špagetama od tikvica.

Izvor:b92.net