Posted on

Kako da pocrnim: OVA hrana koja će vam pomoći da to brže postignete

Kako da pocrnim je pitanje koje muči mnoge. Uz dnevnu dozu sunčanja uvrstite ove namirnice u ishranu i očekujte savršenu i preplanulu kožu…

Osim neophodnih higijene i krema, možete da unosite namirnice u organizam, čiji će određeni sastojci učiniti da vaša koža izgleda lepše i da zdravije pocrni.

Vitamin A

Šargarepe zauzimaju prvo mesto na listi, sa 1200 mg vitamina A, koje podižu produkciju melatonina, koji dospeva u vašu kožu.

Postoje i mnoge druge namirnice koje će učiniti ne samo da izgledate preplanulo već i da izbegnete sunčanicu i održite temperaturu vašeg tela dok se sunčate.

Beta karoten

Radič, crvena salata dolazi odmah iza šargarepe, praćena cikorijom, dinjom, celerom, paradajzom,lubenicom, kajsijama, jagodama i višnjama. Sve ove namirnice su bogate beta karotenom, koji ima efekat antioksidanta i pomaže da koža proizvodi melanin.

Beta karoten se može pronaći u svim vrsta voća i povrća koje su narandžaste ili crvene boje.

Konzumiranje sirovih ili barenih vrsta povrća i njihovo začinjavanje s dodatnim maslinovim uljem pomaže apsorpciju beta karotena.

Selen i vitamin E

Selen i vitamin E štite vašu kožu od stvaranja bora,a mogu se pronaći u jajima, kukuruzu, paradajzu, avokadu i belim sirevima.

Omega-3 masne kiseline
Riba, bademi i lešnici sadrže omega 3 masne kiseline, koje su ključne u prevenciji starenja kože.

Vitamin PP (nikotinamidi)

Crveno meso, škampi, plava riba i džigerica pomažu da izlečite opekotine od sunca, budući da sadrže vitamin PP, dok mahunarke i žitarice pomažu da hranite kožu i zaštitite je od spoljnih uticaja.

Izbegavati citruse

Zapamtite da treba da izbegavate citruse, koji sadrže vitamin C budući da on odlaže vašu preplanulost, kao i peršun i potočarka.

Izbegavajte i hranu koja sadrži mnogo soli, jer ona uzrokuje zadržavanje vode u organizmu.

Predlog menija

Savršena kombinacija za vrele letnje dane:

miks voća i jogurta sa malinom za doručak
pirinač sa šafranom i bundevom (80 grama) i grilovanim paprikama za ručak (začinjenih maslinovim uljem)
neka vrsta plave ribe (200 grama) sa avokadom i paradajzom za večerom
uz kajsije kao grickalice

Izvor: Mens Health