Posted on

Obim stomaka: Smanjite ga za sedam dana

Obim stomaka u jako kratkom vremenu možete vratiti na prvobitno stanje, donosimo vam nekoliko saveta koji će vam to i omogućiti. Sledite ove savete i rezultati će biti vidljivi već nakon jednog dana, a nakon sedam dana će vaš stomak opet biti u dobrom stanju.

Pripazite sa začinima

Možda obožavate so, ali i voda obožava so. Kada preterate sa soljenjem hrane, telo će početi da zadržava više tečnosti, što uzrokuje nadutost i povećanje telesne težine. Izbegavajte soljenje hrane, namirnice s visokim procentom soli i začine koji sadrže mnogo soli. Ako već niste, počnite da koristite začinsko bilje jer će ono obogatiti ukus jela, ali i smanjiti zadržavanje vode u telu.

Smanjite unos ugljenih hidrata

Prestanite da jedetei jednostavne ugljene hidrate kao što su beli hleb i testenina. Kada smanjite unos ugljenih hidrata, vaše telo će početi da troši pohranjene ugljene hidrate i istovremeno eliminisati suvišnu tečnost iz tela. Jedite jaja za doručak, sendvič pravite samo s jednom kriškom. Jedite testeninu i hleb od celih žitarica i ne biste trebali da imate problema.

Smanjite unos mleka

Ako nakon pijenja mleka osećate nadutost, grčeve i imate problema s gasovima, velika je verovatnoća da patite od intolerancije na laktozu. Vašem telu nedostaje enzim laktaza, potreban za razgradnju laktoze. Počnite piti mleko koje sadrži manje laktoze kao što je sojino, bademovo ili mleko od konoplje.

Pametno birajte voće

Stručnjaci preporučuju voće koje je blago prema vašem probavnom sistemu. Bobičasto voće, grožđe i citrusno voće sadrži podjednak nivo fruktoze i glukoze, zbog čega ga je lakše svariti u odnosu na voće koje sadrži više fruktoze, kao što su jabuke ili kruške. Takođe možete jesti i sušeno voće.

Nemojte jesti ljutu hranu

Izbegavajte ljute začine i beli luk jer će podstaći lučenje želudačane kiseline i uzrokovati iritacije. Koristite biljne začine poput bosiljka, ruzmarina, tamjana ili lovora. Takođe izbegavajte biber, muškatni oraščić, luk, senf i kiselu hranu poput sirćeta i sosa od paradajza.

Izbegavajte alkohol

Alkohol uzrokuje dehidraciju i podstaći će telo na zadržavanje vode. Ako svakodnevno uživate u alkoholu, povećajte unos vode. Ako želite brzo da dođete do rezultata, nemojte uopšte da pijete alkohol.

Budite aktivni

Svakodnevna aktivnost umerenog intenziteta će smanjiti nadutost i gasove. Dok ste u pokretu povećava se broj otkucaja srca i disanje. Sve to podstiče rad probavnog sistema i smanjuje probavne tegobe. Nakon jela nije najbolje leći, već prošetati. Kratka brza šetnja ili duga ali lagana će ubrzati varenje hrane i ublažiti nadutost.

Izvor: centar-zdravlja.net