Posted on

MIND dijeta – odlična za mozak i telo

MIND dijeta neće učiniti da izgubiti deset kilograma za dve nedelje, ali drastično ćete smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i uz to smršati.

Pa, ako ste zadovoljni tom jednačinom, bacite se na MIND dijetu. Ona prema studiji Raš Univerziteta smanjuje rizik od demencije za čak 53 posto.

Kombinacija dve dijete – mediteranske i režima ishrane za smanjenje hipertenzije, ne obećava čuda. Baš zato ima mnogo poklonika koji tvrde da imaju više energije, a ni izgubljeni kilogrami se ne vraćaju. Ova dijeta postala je hit proleća ne samo među starijima, već i mlađima.  Može jesti uglavnom sve, samo u umerenim količinama. Nema brojanja kalorija, niti je važno u koje doba se jedu određene namirnice.

Sastoji se od 15 grupa namirnica, deset zdravih i pet nezdravih.

U prvoj grupi su zeleno lisnato povrće, maslinovo ulje, vino, orašasti plodovi, bobičasto voće, riba, pasulj, žitarice, živinsko meso, povrće. Drugu grupu, čiji je unos ograničen, čine crveno meso, puter i margarin, sir, peciva, slatkiši i pržena ili brza hrana. Mada je reč o namirnicima iz kategorije nezdravih, ne znači da ih potpuno morate izbaciti. Peciva i slatkiše možete jesti pet puta nedeljno. Crveno meso je dozvoljeno na meniju četiri puta. Najrestriktivnija pravila važe za puter, margarin, sir, prženu i brzu hranu. Njihov unos se ograničava na jednu porciju u sedam dana.

S druge strane, svakog dana bi trebalo konzumirati tri porcije žitarica, zelene salate i drugog povrća.

Maslinovo ulje bi trebalo da bude prvi izbor

Svakog drugog dana jedite pola šolje pasulja, a užinajte orašaste plodove. Najmanje dva puta nedeljno neka se na trpezi nađu živinsko meso i pola šolje bobičastog voća, a jednom nedeljno uživajte u ribi.

Nutricionista klinike u Klivlendu, Kejt Paton, kaže da kombinacija mršavih proteina, omega 3 masnih kiselina i vlakana, uz nizak nivo dodatog šećera i zasićenih masti, smanjuje rizik od demencije. Studija je pokazala da su čak i ljudi, koji nisu pratili striktno ovaj režim ishrane, smanjili rizik od Alchajmerove bolesti za značajnih 35 posto.

Ali, to nije sve! Studija objavljena u Magazinu ishrane pokazuje da prelazak sa prerađene hrane na žitarice smanjuje masnoće i telesnu težinu. Od ranije je poznato da povećan unos povrća i izbegavanje pržene i brze hrane topi kilograme.

Kako biste, ipak, bili sigurni da ćete smršati, Patonova sugeriše da vodite računa o porcijama, jer čak i kad jedete zdravu hranu u neograničenim količinama – ugojićete se. Jedna kašika maslinovog ulja ima 119 kalorija, uparite ugljene hidrate sa proteinima koji će smanjiti napad gladi i želju za šećerom, pa ćete brzo stići do željene težine.

izvor: novosti