Posted on

Lešnik protiv depresije

Lešnik i ostalo koštunjavo voće su izuzetno bogati omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Posebno se preporučuje deci, sportistima, ali i starijima jer sprečava srčani udar.

Kod lešnika je sve lekovito – kora, lišće, cvetne rese i plod.

Zbog toga je ovo koštunjavo voće  oduvek bilo omiljeno, naročito u doba Rimljana. Oni su lesku i kultivisali, pošto je na ove prostore doneta sa severne obale Turske. Smatralo se da je lešnik simbol mudrosti.  Kada bi obilato rodio, očekivali su dugu i hladnu zimu, a naredne godine mnogo beba. Najveći proizvođači u svetu su Turska Italija, Španija, Grčka, SAD.

Jezgro lešnika je bogato dragocenim sastojcima. Ulja ima čak 70 procenata, a u većim količinama prisutne su belančevine  ugljeni hidrati, šećer… Sadrži i vitamine B grupe.  Ako se unose u dovoljnoj količini, sprečavaju depresiju, pa se zato lešnik naročito preporučuje trudnicama da bi je izbegle posle porođaja, kada se češće javlja.

Lešnik je jak antioksidans jer sadrži fenolna jedinjenja

U svežim cvetnim resama i lišću nalaze se ogromne količine vitamina C, a u kori i lišću dragoceni katehinski tanini. Cvetne rese, kora i lišće se koriste u prevenciji i lečenju žutice, upale pluća i niskog pritiska.

Poput svakog biljnog ploda, ni lešnik ne sadrži holesterol. Ali, za razliku od drugih, ima sastojke koji smanjuju nivo holesterola u krvi. Omega 3 i omega 6 masne kiseline iz ovog voća održavaju vitalnost organizma. Zbog obilja magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, gvožđa, kalcijuma, smatra se jednom od nutritivno najvrednijih namirnica.

U narodnoj medicini se od njega pravi čaj za obloge, koje se stavljaju na otvorene rane nastale zbog proširenih vena na nogama. Isti čaj se koristi i protiv hemoroida, a preporučuje se i protiv dijareje. Zajedno sa bademom, pistaćima i orasima, snažno sprečava srčane tegobe i čuva kardiovaskularni sistem.

Velika nutritivna i dijetoterapeutska vrednost doprinosi tome da je sve više zastupljen u konditorskoj industriji. U energetskom smislu je na vrhu namirnica, pa se preporučuje deci i mladima, sportistima, ali starijim osobama za održavanje vitalnosti i sprečavanja srčanog udara.

Čaj od lišća

Bolovi u nogama

Šaka svežih isitnjenih listova prelije se litrom ključale vode i ostavi poklopljeno 30 minuta. Zatim se procedi i pije četiri puta na dan po 2 dl. Ovim čajem možete da natopite čistu lanenu krpu i oblogu stavite na bolnu venu. Menjajte na dva časa.

Čišćenje kože

Čaj se sprema isto kao i kod bolnih nogu, ali se pije četiri puta po 2,5 dl.

Dijareja

Pošto pripremite čaj od lišća leske, ostavite ga poklopljenog 20 minuta. Procedite i pijte 5 puta dnevno po 2 dl.
Vitamin A iz ploda povoljno deluje na kožu i kosu, zube i imunitet, jača i unutrašnje organe. Vitamin E takođe je značajan za vitalnost kože, povoljno utiče na krvne sudove, čuva srce. Vitamini K i F podstiču metabolizam, rast kose i pomažu koži da bude zdrava.

Izvor: novosti