
Kulinarske emisije koje se emituju na televiziji su veoma popularne poslednjih godina. Studija Univerziteta Kornel u Njujorku istražila je uticaj ovih programa na kilažu gledalaca.
Kulinarske emisije – Oni koji kuvaju prema prikazanim receptima “nabace” oko pet kilograma
Oni koji samo gledaju, ali ni ne pokušavaju da reprodukuju jela u svojoj kuhinji, uspevaju da zadrže liniju. Studijom je bila obuhvaćena 501 žena uzrasta od 22 do 35 godina. Emisije o kuvanju moraju da budu zabava, a ne kulinarsko iskustvo. š”Prikazani recepti nisu uvek najzdraviji. Gledajući te emisije stiče se utisak da je normalno jesti obilne porcije slabe nutritivne vrednosti”, objasnila je ona.
Istraživanje iz 2012. o receptima prikazanim u kulinarskim emisijama na britanskoj televiziji pokazalo je da su jela daleko kaloričnija od preporuka Svetske zdravstvene organizacije.
Autori studije iskoristili su ovu priliku da pozovu producente i TV kuvare da se pobrinu da zastupljena jela budu zdravija, sa manje šećera i soli.
“Treba da budu svesni da su uzori i da imaju ulogu u borbi protiv gojaznosti”, istakli su američki istraživači.
Izvor: tanjug