Posted on

Kora limuna obiluje blagodetima

Limun je jedan od najrasprostranjenijih citrusa koji obiluje mineralima i vitaminima važnim za zdravlje. Uz popularna lekovita svojstva kiselog soka ne valja zanemariti ni njegovu žutu koru. Ovo su neke od blagodati domaće limunove korice.

Za lepotu:

Omekšava suvu kožu na laktovima

Izribanu koricu limuna pomešajte s 1 kafenom kašičicom sode bikarbone, te dodajte nekoliko kapi soka od limuna. Smesu izmešajte i nakon tuširanja, kada koža omekša, namažite laktove ili suva stopala ovom smesom te isperite.

Glavni sastojak pilinga za telo

Pola šoljice šećera pomešajte s naribanom koricom limuna, dodajte 1/8 šalice maslinovog ulja i prirodni piling za telo je gotov. Piling koristite na mokroj koži trljajući kružnim pokretima celu površinu tela pa isperite pod mlazom tople vode.

Za zdravlje:

Snižava holesterol i ima detoksikacijski učinak na organizam

Korica domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, tačnije njena bela opna ili žuta kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normaliziraju nivo holesterola, a vrlo su delotvorni i kao prirodni čistači organizma.

Koricu limuna naribajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta pa procedite. U tečnost iscedite malo limunovog soka pa popijte ujutro na prazan želudac.

Za jačanje imuniteta

Limunova korica sadrži govoto dvostruko više vitamina od samog mesa ploda. Upravo zbog toga, koricu limuna nikada nemojte bacati već je zaledite i upotrijebite naribanu kao začin jelima te kao dodatak limunadi ili nekom drugom prirodnom soku.

Za domaćinstvo:

Sredstvo za dezinfekciju kuhinjskih površina

Limunova korica ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih pomagala. Preporučuje se za čišćenje kuhinjske daske za rezanje za koju se inače ne savetuje korišćenje agresivnih hemijskih sredstava. Dasku je potrebno preliti kipućom vodom i potom površinu istrljati s polovinom limuna.