Posted on

Konačno otkriveno! Top 3 povrća koja uništavaju celulit!

U borbi protiv celulita najvažnija je zdrava ishrana sa puno voća, ali i povrća. Povrće sadrži mnogo vitamina i minerala koji su neophodni za uspostavu i jačanje vezivnog tkiva.

1. Slatki krompir

Jedan je od najstarijih povrća znanih čoveku, ujedno je jedno od najhranjivijih i najzdravijih povrća i idealno protiv celulita. Sadrži kalijum, vitamine C i E, kao i beta karoten. Zbog korenastih proteina odličan je antioksidans. Uopšteno, slatki krompir je broj jedan od povrća u poboljšanju cirkulacije i eliminaciji toksina – dve najvažnije stvari kad želite ukloniti celulit.

2. Brokoli

Neki ljudi su izbirljivi. Tako na primer svaki deseti čovek nije probao brokoli što je velika greška. To zeleno povrće je odličan borac protiv celulita zbog tri razloga: prvo, brokoli sadrži alfa lipoičnu kiselinu koja pomaže protiv stvrdnjavanja kolagena. Drugo, brokoli je koncentrisani izvor vitamina C i odličan izvor prehrambenih vlakana. Konačno, brokoli je jedan od najboljih nemlečnih izvora kalcijuma, odličnog borca protiv celulita.

3. Prokelj

Prokelj je mali, zgodan, poput malog kelja – i odličan protiv celulita! Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, u koje spada i prokelj, odličan je saveznik u borbi protiv celulita. Takvo povrće, osim vitamina C, sadrži materiju koja se zove indol-3-karbinol (I3C) koja kad se pojede, se u organizmu pretvara u di-indolil metan (DIM). DIM pomaže jetrenim enzimima da blokiraju proizvodnju 16-OH estrogena, štetnih materija koje su takođe odgovorne za gubitak kvaliteta kolagena.

I, ne zaboravite!

Prilikom kuvanja povrća, pripazite da povrće kuvate ili dinstate na laganoj vatri, sa što manje vode, ili na pari. Tako ćete sačuvati više vitamina u povrću. I na kraju, ne zaboravite da u borbi protiv celulita, uz pravilnu ishranu i dovoljno vode, svakako pomaže i fizička aktivnost.