Posted on

Koliko vežbanja je zaista potrebno da biste smršali?

Koliko vežbanja je zaista potrebno da biste smršali? Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da čak i minimalna fizička aktivnost donosi značajnu zdravstvenu dobrobit. Izuzetno naporni treninzi daju malo ili nimalo rezultata.

Šta kažu istraživanja koliko vežbanja je zaista potrebno da biste smršali?

Rezultati su pokazali da je samo 15 minuta umerenog vežbanja dnevno (105 minuta nedeljno) dovoljno da organizam oseti blagotvorno dejstvo fizičke aktivnosti i počne da gubi suvišne kilograme, što se kosi sa dosadašnjim preporukama američkog Nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) da se vežba bar 150 minuta nedeljno.

Isto važi i za intenzivnu fizičku aktivnost – rezultati su pokazali da je dovoljno vežbati naporno 35 do 70 minuta nedeljno, za razliku od preporuka NHS i Univerziteta Harvard, koji navode da bi ova aktivnost trebalo da traje bar 75 minuta.

U tekstu se takođe dovodi u pitanje pozitivan uticaj dugotrajnog intenzivnog vežbanja na organizam (više od 240 minuta nedeljno). Prema dobijenim rezultatima, preterano fizičko naprezanje negativno utiče na zdravlje srčanog mišića i dužinu životnog veka, piše Independent

Izvor:  independent