Posted on

Kim: Jedna kašičica ovog začina dnevno i kilogrami nestaju

Kim je jedan od najstarijih poznatih začina, koji se koristio još pre više od 5.000 godina.  Sada je dokazano i to da je veoma delotvoran u borbi s viškom kilograma.

Naučnici  su formirali dve grupe. Svaka se sastojala od 44 žene koje imaju problema s gojaznošću ili viškom kilograma.

U periodu od tri meseca, i jednoj i drugoj grupi je propisan meni po kojem je trebalo da unose 500 kalorija manje dnevno. Prva grupa ispitanica u to je vreme jela tri grama kima u prahu dnevno, umešanog u 140 grama jogurta. Druga grupe žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka kima.

Kakav je bio rezultat? Zapanjujuć!

Nakon tri meseca, žene iz prve grupe, izgubile su oko jedan-četiri kilograma više od ispitanica iz druge grupe. Istraživanje je još impresivnije kada se uzme u obzir podatak da su učesnice iz prve grupe izgubile 14,64 odsto više masnoća od onih iz druge grupe.

Kako je došlo do velikih promena u kilaži od samo jedne kašičice kima na dan? Ovaj začin sadrži filosterole – biljnu hemikaliju poznatu po tome što sprečava zadržavanja holesterola u organizmu. Pošto je reč o prvoj studiji koja dokazuje da ovaj začin pomaže pri mršavljenju, naučnici smatraju da se to dešava i zato što ubrzava metabolizam.

Želite da isprobate čudotvorno delovanje kima na kilažu? Budući da običan jogurt i nije baš najbolja ideja za konzumiranje ovog začina, postoje mnogo ukusniji načini na koje možete iskoristiti njegove blagodati.

Izvor: telegraf.rs