Posted on

Celulit: Rešite ga se zauvek pravilnom ishranom

Smatrate da je celulit prvenstveno zdravstveni ili estetski problem. U borbi protiv celulita bitan saveznik je ishrana koju ne može zameniti ni masaža ni kozmetički preparati.

Celulit posledica nakupljanja toksičnih otpadnih materija u tkivima

To se dešava zbog loše ishrane bogate rafinisanim i prerađenim namirnicama.  Među njima  dominiraju belo brašno, šećer, suvomesnati proizvodi, kao i pržena i preslana hrana.

Tu radi o običnoj masnoći koja je nastala zbog ženskog hormona estrogena.Te se  masnoće kod žena nakupljaju ispod tanke kože i postaju vidljive jer limfa “ne radi svoj posao”. Celulit se nakuplja godinama. Neće nestati preko noći, ali upornošću i stvaranjem novih navika možemo ublažiti pomorandžinu koru i poboljšati tonus kože.

Uz izbor pravih namirnica poželjno je svakodnevno kretanje i masaža zbog podsticanja cirkulacije. Laganom hranom koja je siromašna zasićenim mastima i bogata vodom i vlaknima sprečava se dalje punjenje masnih ćelija, zato uključite u jelovnik ove namirnice i začine:

Mahunarke – bogate su vlaknima, čime podstiču peristaltiku creva i čišćenje.

Tamnozeleno povrće – obiluje vitaminima i mineralima koji pomažu boljem tonusu kože i u sagorevanju masti.

Agrumi i bobičasto voće – puni su vitamina C koji podstiče stvaranje kolagena, vlaknaste strukture koja doprinosi mladalačkom izgledu i boljem tonusu.

Krastavac, lubenica, celer, komorač – imaju diuretički efekat, čime utiču na izbacivanje toksičnih materija.

Meso siromašno mastima: ćuretina,piletina – izvor proteina potreban za čvrstinu i stvaranje kolagena.

Začini: češnjak, kurkuma, majoran, ruzmarin, đumbir, čili – pospešuju detoksikaciju, poboljšavaju cirkulaciju i štite krvne žile

2 dl limuna i mlaka vodi na prazan stomak – detoksikacijski efekat i unos vitamina C

Bitan faktor je izbor hrane, ali i njen kvalitet. Namirnice kupujte od proverenog proizvođača i ako je moguće organskog uzgoja, kako biste smanjili unos aditiva i pesticida u organizam.

Izvor:zadovoljna.hr