Posted on

Kako izbeći žudnju za hranom

Žudnja za hranom nas je sve opsedala povremeno, bilo da se radi samo o želji za čokoladom ili brzom hranom. Ali, to nije ono što vam zaista treba. Vaš organizam vam poručuje nešto drugo.

“Napadi žudnje” su signali našeg organizma i mi ih, na žalost, redovno pogrešno tumačimo. Ako osetite neizdrživu potrebu da smažete nešto slatko, verujte krofna ili pola kutije keksa nije ono što vam treba. Žudnju možete umiriti na zdrav način, ako naučite kako da tumačite signale koje vam vaše telo šalje.

Slatko

Traži vam se čokolada – to znači da vam treba magnezijuma. Umesto kalorične čokolade birajte orašaste plodove, povrće i voće.

Jede vam se slatko – to može značiti više stvari. Može biti da vam nedostaje hroma, u tom slučaju bacite se na brokoli, grožđe, sir i piletinu.

Žudnja za nečim slatkim može značiti i da vam nedostaje fosfora, pa umesto industrijskih slatkiša birajte piletinu, govedinu, jaja, ribu, mlečne proizvode, orašaste plodove i žitarice.

Isti osećaj želje da “napadnete” nešto slatko može da znači da vašem organizmu treba sumpora ili triptofana. U prvom slučaju vam ustvari trebaju kupus, karfiol, ren i brusnice, a u drugom sir, grožđice ili spanać.

Ova žudnja može biti znak i premora. Ako se niste dovoljno naspavali, ako ste umorni danima više ćete trčati za slasticama. Pa, umesto čokoladne torte popijte čaj od kamilice, udišite lavandu i uronite u miran san.

Slano

Ugljeni hidrati – može se dogoditi da vam se traži hleb, testenina i ugljeni hidrati i to samo znači da vaš organizam vapi za nitrogenom (važnim za proteine). Bolje je da jedete meso, orašaste plodove, pasulj, chia semenke.

Uzmite, recimo, ćuretine, šaku badema ili kuvani kukuruz, smeđu rižu. Žudnja se može pojaviti i, naravno, ako postepeno smanjujete unos ugljenih hidrata.

žudnja za hranomMasna hrana – ako odjednom osetite želju za masnom hranom ili pomfrijem, pizzom, gaziranim sokovima, verovatno se radi o tome da vam treba kalcijuma. Potražite ga radije u mleku, siru i zdravom zelenišu.

Želja za slanijom hranom – ukazuje na potrebu za silicijumom i hloridima. Treba vam masnija riba, orašasti plodovi i kozji sir. Napravite sendvič sa tunjevimom, lososom i popijte kozije mleko ili jogurt.

Želja za kofeinom – ukazuje na želju za solju i gvožđem. Jedite piletinu, ćuretinu, jaja ili višnje. Napravite, recimo, omlet sa komadićiuma ćuretine i povrća. Ova žudnja može ukazivati i na to da ste žedni i dehirirani. Popijte radije čašu dve vode nego treću šoljicu kafe.