Posted on

Kako da mršavite dok sedite

Kako da mršavite dok sedite? Ukoliko vaš posao podrazumeva osmočasovno sedenje svakako bi trebalo da ustanete svakih sat vremena i protegnete noge, prohodate i napravite koji čučanj. Ali to naravno nije uvek moguće jer nas rokovi i količina posla naprosto vežu za sto. Ipak neke stvari možete napraviti i dok sedite.

1. Jednostavan pokret za čvršće noge

Ispravite noge tako da vam budu paralelno s podom. Potom stisnite mišiće bedara i zadržite nekoliko sekundi. Nakon toga lagano spustite noge i vežbu napravite nekoliko puta. Za veći otpor ovu vežbu možete probati da uradite i sa prekrštenim nogama.

2. Prikrivenom vežbom do tanjeg struka

Sklekovi i ‘trbušnjaci’ su odlični ali nisu jedini način na koji možete doći do tanjeg struka. Trbušne mišiće možete vežbati i dok sedite i to gotovo neprimetno. Naime, stisnite mišiće stomaka kao da očekujete da će neko da vas udari. Zadržite ih tako stisnute par sekundi, potom opustite i vežbu ponovite nekoliko puta.

3. Tapkanjem i migoljenjem do bržeg protoka krvi

Tapkanje nogom ispod stola, okretanje na stolici i uopšteno migoljenje, mogu da sagorete i do 100 kalorija dnevno. Osim toga sagorevanju kalorija svakako će pridoneti i povremeno istezanje ruku, okretanje glave na jednu i drugu stranu, otvaranje i zatvaranje šake kako bi se razgibali i istegli prste.

Ovi saveti neće vam pomoći kada imate prebukiran poslovni raspored, ali u nekom trenutku u danu možda ćete moći da uradite neku od ovih sedećih vežbi. Možda neće nadoknaditi vežbanje, ali svakako će dati svoj doprinos.