Posted on

Hrana koja opušta poput četvororučne masaže

Stresna svakodnevica utiče na zdravlje čoveka, uzrokuje glavobolje, želudačne tegobe, pojačano kucanje srca i nesanicu. Zašto se protiv ovih negativnih posledica ne biste borili hranom? Ovo je lista sedam antistres samuraja koje će vas opustiti sve grupe mišića u telu!

1. Šejk od banane i kafe

Smutite šejk od kafe, sojinog mleka, zrele banane i malo gorkog kakaa. Ova kombinacija povećava nivo serotonina i dopamina u telu, snižava krvni pritisak, te je idealno rešenje za tečni obrok pre odlaska na posao.

2. Zobena kaša sa cimetom

Konzumacija vruće zobene kaše podstiče izlučivanja serotonina, kog nazivaju i hormonom dobrog raspoloženja. Zob je prepuna prehrambenih vlakana koji sporo otpuštaju energiju u telu i uravnotežuju količinu šećera u krvi. Dodajte kaši malo cimeta, jer ovaj začin smanjuje frustriranost, te kašiku meda – prirodnog osnaživača imuniteta.

3. Tamna čokolada s bademima

Jedite tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa i bademe jer je reč o moćnoj kombinaciji koja smanjuje stres, snižava krvni pritisak, daje energiju i pomaže da se borite s depresijom.

4. Orašasti plodovi i koštice

Zgrabite kombinaciju pistaća, badema, oraha i bundevinih koštica kako biste se opskrbili vlaknima, antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama koje opuštaju telo od napetosti i poboljšavaju raspoloženje. Pripazite samo da ne pojedete više od nekoliko komadića spomenutih plodova, jer je reč o vrlo kaloričnim namirnicama.

5. Grickajte šargarepu

Jeste li onaj tip osobe koji jede sve pred sobom kada je pod stresom? Ponekad će vam u borbi protiv stresa pomoći i sam čin žvakanja nečeg hrskavog. Umesto čipsa i drugih nezdravih grickalica – vi zagrizite svežu šargarepu.

6. Čips od kelja

Od listova svežeg kelja i malo maslinovog ulja napravite hrskavi čips iz rerne. Kelj je super namirnica koja sadrži mnoštvo hranjivih materija koje jačaju imunitet, olakšavaju ishranu i snižavaju krvni pritisak. Kelj je i odličan izvor karotenoida, spoja koji je povezan s optimističnim razmišljanjem.

7. Pijuckajte vino

Ispijanje manjih količina alkohola sniziće krvni pritisak i opustiće vas od napetosti. Vino je prepuno flavonida i antioksidansa koje jačaju imunitet i sprečavaju neke bolesti. Držite se kratkih gutljaja i jedne čaše – i tako se opustite od posla na kraju dana.