Posted on

Greška tokom vežbanja: Nesmotreno je pravimo dok vežbamo!

Greška tokom vežbanja? Da, moguće je. Iako vam je možda ostalo zaista malo vremena i jedva da ste iz poslovne garderobe uspeli da uskočite u trenerku, ipak odvojite još koji minut kako biste skinuli šminku. Ona zaista može jako da šteti koži dok se znojite.

 Teški puderi i šminka zatvaraju pore

“Lakša šminka spašće vam s lica čim se oznojite. To nikako neće delovati privlačno frajeru koji vežba u vašoj blizini. Maskara, čak i vodootporna, takođe nije dobra ideja jer vam može upasti u oko. Ne treba vam ni rumenilo jer ćete vežbanjem postići prirodnu boju lica”, kaže Ava Šamban, dermatolog.

Budući da se vaše pore tokom znojenja otvaraju, ne želite da sprečite kožu da diše nanošenjem teške šminke. Sredstva koja sadrže mikro čestice mogu delovati iritirajuće i dovesti do nečistoća na koži jer su čestice dovoljno male da uđu u otvorene pore.

Idealno bi bilo da lice pre treninga očistite sredstvom za čišćenje koje ne sadrži sulfate i veštačke mirise, kako biste izbegli isušivanje i upalu kože.

Znojenje može olakšati čišćenje pora

“Toplota i znojenje zagreju kožu. Zbog toga je pore kože lakše očistiti od materija kojima su začepljene, pogotovo ako napravite blagi piling tokom tuširanja nakon vežbanja. Za to možete iskoristiti neko sredstvo za čišćenje ili jednostavno istrljati kožu peškirom za pranje”, predlaže Šamban. Isti princip primjenjuju kozmetičarke kad vam parom zagreu lice pre čišćenja.

Slobodno lice obrišite majicom

Razlikujemo dve glavne vrste znojenja. Prvo je poznato kao termalno znojenje, a primarna svrha je smanjenje telesne temperature, na primjer usled fizičke aktivnosti. Luče ga ekrine žlezde. Druga vrsta je znojenje usled stresa ili emotivno znojenje. Često se naziva i hladnim znojem, jer nije povezano s temperaturom okoline i može se dogoditi i u dobro rashlađenim prostorijama.

Stresne situacije podstiču uobičajeni niz telesnih reakcija: naše srce lupa jače, dotok krvi u mišiće se pojačava, a hormon adrenalin se izlučuje u krvotok. Ovaj adrenalin dovodi do pojave znoja, uglavnom ispod pazuha, ali i na tabanima, dlanovima i na licu. Posebna vrsta žlezda znojnica – takozvane apokrine žlezde znojnice – postaju aktivne i luče materije kojima se hrane bakterije na koži. Rezultat je neugodan miris – mnogo jači miris od onog koji uzrokuje uobičajeno znojenje.

“Znojenje iz ekrinih žlezda zapravo je samo voda i prilično je čisto. S druge strane, znoj iz apokrinih žlezda znači na preponama, ispod pazuha i na stopalima sadrži bakterije i zato smrdi”, kaže ona.

Iako ne volimo njegov miris, znoj nije loš za našu kožu. To što koristimo sredstva za suzbijanje smrada znoja više je zato što je to socijalno prihvatljivo nego iz zdravstvenh razloga.

“Zbog vežbanja ćete se znojiti, ali izlučivanje sebuma neće biti veće. Na lučenje sebuma utiču genetika i hormoni. Nećete dobiti bubuljice zato što vežbate. Ipak, nastojte da ne dirate lice da bakterije s odeće i opreme ne bi preneli na njega. Nakon vježbanja operite lice”, savetuje Šabuman.

Razmislite o korišćenju peškira i šampona

Peškiri u teretani mogu izgledati čisto, ali često ih peru mirisnim deterdžentima i omekšivačima. Ako se peškiri ne menjaju dovoljno često ili se neispravno održavaju, u njima mogu da se nakupe bakterije. Opasnost od bakterija postoji čak i ako koristite svoj peškir, jer su mogle da se uvuku u vlakna iz okoline u kojoj ste vežbali. Nikako ne zaboravite da obujete japanke dok se tuširate.

Naime, čak i u najčistijim objektima mesta koja su topla i vlažna rasadnik su zaraza poput na primer gljivica. Neki virusi mogu da žive i do 20 mjeseci na takvim površinama.

Budite nežni prema svojoj koži. Ne trljajte je pretetrano peškirom, a umesto vrućom tuširajte se mlakom vodom. Bilo bi dobro da nosite svoj šampon koji je blag i neutralan, jer ovi na javnim mestima često su jaka antibakterijska sredstva koja mogu da iritiraju kožu.

Perete li kosu, nakon toga umijte lice kako bi isprali ostatke proizvoda za kosu. Ako ste u žurbi i ne perete kosu nakon vežbanja, nastojte da koristite šampon za suvo pranje,a potom skupite kosu u punđicu kako vam masnoća i prljavština ne bi dospeli na lice.

Koristite li specijalne proizvode za njegu lica, Šamban kaže da treba pričekati deset minuta pre nego što ih nanesete kako bi telo imalo vremena da se vrati u normalu.

Postoje trikovi koji će vas učiniti lepšim u teretani

Skupite kosu u opušteni rep i nanesite sjaj za usta u boji kako biste izgledali doterano. Pomoći će i to da ne obučete iznošenu trenirku vašeg brata već neki lep komplet. Osećaćete se bolje i neće vam toliko smetati što nemate šminku.

Nanošenje hidratantne kreme neposredno pre treninga nije dobro jer se neće dovoljno upiti, a može se i otopiti i ući vam u oči. Isto tako ruke vam mogu postati klizave. Izuzetak je, naravno, ako vežbate na otvorenom. Tada će vam trebati krema za sunčanje, prilagođena sportskim aktivnostima.

Hidratantnu kremu nanesite odmah nakon tuširanja kako bi se zadržala vlažnost. No, za nanošenje šminke treba pričekati da se telo ohladi kako se šminka ne bi rastopila.