Posted on

Grejpfrut – voće koje topi kilograme

Grejpfrut jedite po pola uz svaki obrok i efekat će biti vidljiv za mesec dana. Hemijska svojstva ovog agruma smanjuju nivo insulina u krvi i podstiču mršavljenje.

Grejpfrut je dokazano izuzetna voćka za skidanje kilograma

Istraživanja japanskih nutricionista o uticaju grejpfruta na ishranu pokazala su da čak i oni koji nisu na dijeti, a u svakodnevni jelovnik uvrste ovo voće nesumnjivo gube suvišne kilograme.

Prosečno, oni koji su pojeli pola grejpfruta uz svaki obrok izgubili su 1,65 kg mesečno, dok su oni koji su tri puta dnevno popili čašu soka od grejpa izgubili 1,5 kg. Istraživanje je pokazalo i da postoji fiziološka veza između grejpfruta i insulina, jer hemijska svojstva ovog agruma smanjuju nivo insulina u krvi i podstiču mršavljenje.

Takođe, grejpfrut sadrži mnogo vode (oko 90 odsto).  Voće sa visokim procentom vode podstiče pijenje tečnosti što daje više energije i ubrzava metabolizam. Zato iskoristite zimu i ako volite grejpfrut imate prijatelja dobre linije koji sigurno neće da vam šteti.

Uz svaki obrok pojedite polovinu grejpfruta ili popijte 250 ml soka

Zaboravite na namirnice koje obiluju složenim ugljenim hidratima (krompir, celer, grašak, kukuruz, povrće bogato skrobom, testenine, žele, džemove).  U  jelovnik uvrstite što više povrća koje možete da pripremate na maslacu . Dozvoljeno je i pijenje kafe ili čaja.

VAŽNO: 

Grejpfrut u kombinaciji sa određenim brojem lekova izaziva neželjene, često teške, posledicei. Sok od grejpfruta, čest su uzrok neželjenih dejstava do kojih dolazi u interakciji sa više desetina lekova.  Među njima  su oni za regulaciju nivoa holesterola u krvi, lekovi protiv alergija, antidepresivi, medikamenti za snižavanje krvnog pritiska, lekovi protiv bolova, neki antibiotici… Postoje različite pretpostavke vezane za ta negativna dejstva, a odnose se pre svega na inhibiciju određenih enzima. Inhibicija povećava koncentraciju u krvi određenih lekova koje obično metabolišu ti enzimi, odnosno dovodi do predoziranja, a registrovani su i ređi slučajevi smanjenja koncentracije lekova u krvi, pa samim tim i njihove manje delotvornosti.

Izvor: Novosti, Tanjug