Posted on

Energija: Umesto kafom podignite organizam ovom kombinacijom!

Energija je izuzetno važna. Naučnici sa univerziteta Severne Arizone (NAU) testirali su mentalne reakcije učesnika istraživanja.  Tokom istraživanja su oni konzumirali razne vrste čokolade s različitim udelom kakaa.

Kod ispitanika koji su pojeli čokoladu sa 60 posto kakaa, primećena je povećana budnost i pojačana koncentracija.  Istovremeno i negativan učinak – porast krvnog pritiska.

Kod ispitanika iz druge grupe koja je konzumirala crnu čokoladu s aminokiselinom L-teaninom, primećen je pojačan osećaj relaksiranosti. Važno je istaći da se nedugo nakon konzumiranja ove aminokiseline krvni pritisak smanjuje.

“Otkriće vredno pažnje”

“Ovo je otkriće vredno pažnje”, smatra profesor psihologije na NAU Larry Stevens, koji je vodio istraživanje.

“Reč je o čokoladi zdravoj za srce koja sadrži visok udio kakaa i L-teanina, što je dobra kombinacija za srce, jer smanjuje krvni pritisak, istovremeno jačajući energiju i podižući budnost”.

Stivens kaže da kombinacija crne čokolade s ekstraktom zelenog čaja još nije na tržištu, ali da kompanija “Hershey” u saradnji sa istraživačima radi na tome.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu NeuroRegulation, prva je ove vrste u kojoj se proučavao učinak čokolade na povećanje budnosti, a sprovedeno je uz pomoć EEG tehnologije kojom se merila moždana reakcija na određene stimulanse kod 122 ispitanika u životnoj dobi između 18 i 25 godina.

Izvor: novimagazin/index.hr