Posted on

6 namirnica koje smanjuju nadutost i višak kilograma

6 namirnica koje smanjuju nadutost i višak kilograma su veoma korisni.

Sa ovih 6 trikova, smršaćete kao od šale!

Da biste skinuli nekoliko kilograma koji se više neće vraćati, nema potrebe da se okrećete strogim dijetama. Sve što treba da uradite jeste da zamenite neke namirnice drugim – one će smanjiti broj kalorija koje unosite u organizam, a veoma su ukusne!

1. Suve šljive umesto putera

Možda zvuči neobično, ali suve šljive su odličan saveznik za zdravi desert. Ako u vašem receptu pišu namirnice poput maslaca ili ulja, vi ih zamenite seckanim i očišćenim suvim šljivama.

2. Sveži posni sir umesto sirnog namaza

Iako sirni namaz izgleda kao “lajt” varijanta koja će obogatiti vaš sendvič ili kolač, on je zapravo mnogo masniji od svežeg obranog sira. Napravite zamenu koja je jednako ukusna.

3. Jabuka i jogurt umesto maslaca i ulja

Ako u vašem receptu piše biljno ulje, maslac ili margarin, vi posegnite za mešavinom kaše od jabuke i jogurta. Pola šoljice maslaca sadrži 900 kalorija i 92 grama masnoće, dok kaša od jabuke ima oko 50 kalorija i nimalo masnoća. U receptu smanjite količinu šećera, jer je jabuka dovoljno slatka.

4. Mlevena ćuretina umesto mlevene govedine

Ovu zamenu možete da napravite u svoj hrani koja uključuje mleveno meso. Mlevena ćureća prsa lakše se vare od govedine, a jednako su ukusna. Brže svarena hrana ne izaziva nadutost, zbog čega ćete izbeći nadutost stomaka.

5. Lajt jogurt i posni sir umesto pavlake

Ako u vašem receptu piše pavlaka, vi posegnite za mešavinom jogurta i posnog sira. Na taj način svom kolaču smanjili znatan broj kalorija, a ukus će ostati nepromenjen.

6. Čokoladni komadići umesto preliva

Umesto da kolač prelijete čokoladom, posebno mlečnom, u testo svuda utisnite komadiće tamne čokolade. Tako će svaki komad kolača ostati ukusan i čokoladan, a vi ćete potrošiti upola manje čokolade, a samim tim, kolač će imati manje kalorija.

izvor: Zadovoljna.hr