Posted on

6 grešaka zbog kojih ne mršavite iako ste na dijeti

Nije neobično da nas brži ritam života tera da tražimo brza rešenja, pa i kada je gubitak kilograma u pitanju.

Izbacivanje sa jelovnika cele skupine namirnica

Izbacivanje cele skupine hrane s jelovnika može da rezultira deficitom nekih nutrijenata u organizmu. Umesto da potpuno izbacite neku hranu, na primer, onu koja sadrži ugljene hidrate, fokusirajte se recimo na celovite žitarice, jedan od glavnih prehrambenih izvora složenih ugljenih hidrata koji su ‘gorivo’ za naš organizam.

U jelovnik tako uvrstite ječam, heljdu, zob, pšenicu, kukuruz, ali naravno ukoliko želite da izgubite kilograme svakako treba paziti na količinu obroka. Naime, obično su obilni obroci ono što dodaje višak oko stomaka, a ne pojedine namirnice koje jedemo.

Vežbanje na prazan želudac

Ukoliko redovno vežbate gladni vreme je da prestanete. Naime, mnoga su istraživanja pokazala kako vežbanje na prazan želudac uzrokuje gubitak mišićne mase, a ne masnog tkiva. Stoga je minimalno tri do četiri sata pre vežbanja svakako dobro pojesti konkretan obrok, kako bi telu pružili potrebnu energiju i time ‘nahranili’ mišiće.

Žrtvovanje sna zbog vežbanja

Pronaći vreme za vežbanje, ponekad znači manje vremena za spavanje. Ali naročito je važno pronaći vreme za odmor ukoliko želite da smršate. Naime, potrebna vam je energija kako bi mogli da nastavite uspešno da vežbate, a osim toga nedostatak sna mogao bi da poveća vaš apetit. Osim toga manjak sna podstiče lučenje ghrelina hormona koji stimuliše apetit.

Preskakanje obroka

Smanjenje porcija odnosno kalorija je ključno ukoliko želite da izgubite kilograme, ali jako je štetno izbacivati cele obroke jer ta navika može loše da utiče na metabolizam. Kada preskačete obroke, telo reaguje usporavanjem metabolizma, koji potom umanjuje efekte vežbanja. Dan započnite s doručkom, glavni obrok neka bude ručak, a za večeru se počastite laganom, kuvanom hranom.

Izgladnjivanje

Dijeta izgladnjivanjem verovatno je najgori mogući način gubitka kilograma. Ne samo da nećete imati energije, telu ćete da uskratite važne nutijente i nužno gorivo kako bi normalno funkcionisalo. Ovaj oblik dijete može da uzrokuje usporavanje metabolizma, umor, pad libida, depresiju, slabljenje mišića. Osim toga, izgladnjivanje kad tada mora prestati, a istopljeni kilogrami vratiće se kao bumerang. A verovatno ćete dobiti i još koje kilo viška.