Posted on

Ugljeni hidrati: 5 gorih i od belog hleba

Ugljeni hidrati su nešto što mnogi izbegavaju. Odlučili ste iz ishrane da izbacite beli hleb, ali da li ste sigurni da ste time svoj organizam lišili svih ugljenih hidrata kojima su u preradi oduzeta hranljiva svojstva? Naime, osim belog hleba postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo iili nimalo nutricionističke vrednosti. Proverite ima li u vašoj kuhinji ‘uljeza’ čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljenih hidrata važnih za opskrbljivanje tela energijom.

1. Kafa sa puno šećera, šlagom i čokoladom

U kafi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti ceo jedan obrok ili vrlo izdašan dezert! Nadalje, može sadržati količinu ugljenih hidrata poput velike porcije testenine: 60 do 80 grama.

2. Voćni šejkovi

Ne možete početi dan bez šejka ili frapea držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrži oko dvadeset grama ugljenih hidrata.

U pet decilitra istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljenih hidrata i 65 grama šećera.

3. Krekeri sa sirom

Ne sadrže astronomsku količinu ugljenih hidrata, ali vrlo su loši jer nemaju nijednu drugu hranjivu materiju. Puni su aditiva, hemikalija i veštačkih boja, a mogu da sadrže i kukuruzni sirup krcat fruktozom. Nemojte da vas zavara organska verzija – možda ima manje veštačkih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovde nećete izbeći.

4. Mafini

Omiljena jutarnja poslastica može da sadrži čak 64 grama ugljenih hidrata i više od trideset grama šećera. Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i maslaca ne razlikuje se od komada torte. Stoga se držite manjih mafina, mase otprilike pedeset grama i ako je moguće kupujte one od celog zrna.

5. Voćni jogurt

Običan jogurt odličan je izbor za užinu pre vežbanja i kasno uveče, ali onaj sa komadima voća druga je priča. Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljenih hidrata, a onaj sa voćem može da sadrži i do trideset, od čega je polovina prerađenih ugljenih hidrata koji brzo izgaraju. Puno zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate sveže voće.