Posted on

5 dijetalnih proizvoda koje nipošto ne bi trebalo da konzumirate ako ste na dijeti

5 dijetalnih proizvoda koje nipošto ne bi trebalo da konzumirate ako ste na dijeti su red vama. To su uglavnom namirnice i pića koje vas zavaravaju svojom velikom, sjajnom etiketom na kojoj piše “Nizak postotak kalorija”.

1. Grickalice koje sadrže isključivo ugljene hidrate

Jedete grisine, hleb, pirinčani keks, pa čak i kada grickate kornfleks u nedostatku niskokaloričnih namirnica koje možete naći u kući?  Tada vaše telo pretvara ugljene hidrate u šećer koji šalje direktno u krvotok. Da bi telo odgovorilo na ovaj nalet šećera, organizam proizvodi više insulina. Problem: Nakon pola sata, sat, sve se završava sa istom glađu kakvu ste imali i pre no što ste uzeli nešto da pregrizete.

 

2. Zamrzute namirnice

Da bi sveži sastojci duže trajali, proizvođači u zamrznutu hranu stavljaju natrijum – prirodni konzervans. Međutim, natrijum čini da vaš organizam zadržava vodu, što vas čini nadutima.

Tako da nećete izgledati, niti se osećati najbolje, bez obzira na to što vodite računa šta jedete.

Zato pripazite još malo, ova stavka možete biti značajna i zbog same slike koju imate o svom telu dok ste na dijeti, ne dopustite da vas pored sveg truda koji ulažte nešto ovako trivijalno zavara.

3. Nizak procenat masti

Istraživanja pokazuju da kada vidimo oznako sa niskim procentom masti ili naziv dijetalno, konzumiramo čak 30 posto više ovih proizvoda. Kada se ove masti uklone iz proizvoda, odstranjuje se i dobar deo ukusa koje poseduju. Da bi nadoknadili i maskirali taj nedostatak, proizvođači hrani i pićima često dodaju šećer i razne pojačivače ukusa, što u kom slučaju nije dobro za vaše telo, a ni liniju.

 4. Ceđeni sokovi

Potrebno je nekoliko pomorandži da biste dobili čašu sveže ceđenog soka od ovog voća.

Iako je ovakav voćni sok mnogo zdraviji i manje kaloričan od onog iz tetrapaka, tužna istina je da i on sadrži kalorije iz svake od tih pomorandži i nimalo voćnih vlakana koja se u procesu ceđenja kube, a vas čine sitima. Dobijate prazne kalorije, kojima ste na prevaru podigli šećer u krvi, što će vam se vrlo brzo vratiti mnogo većim napadom gladi i željom za slatkišima.

5. Alkohol

Moguće je naići na neku vrstu koktela koja sadrži minimum kalorija, ali jednostavno ne postoji alkoholno piće koje ih ne sadrži i to su opet prazne kalorije, najgora vrsta na vašem putu do do željene težine i gubitka kilograma. Prazne kalorije ne mogu da vas zasite i organizmu ne daju nikakve hranljive sastojke. Zato nakon pijane noći nemamo želju da pojedemo jednu veliku porciju salate, već veliku porciju ćevapa i najveće moguće parče pice.

izvor:elle.rs