Posted on

10 odličnih razloga da u ishranu ubacite cimet

Cimet je jedna od veoma ukusnih i zdravih stvari koju svi imamo u kuhinji. Ako želite da budete zdravi i osećate se bolje, pojedite svaki dan kašičicu cimeta.

Ovaj začin dobija se iz unutrašnje kore malog drveta iz porodice lovora i naziva se čudotvornim prirodnim liekom još od doba starih Egipćana.

Postoji nekoliko vrsta cimeta, a najlekovitiji je cejlonski (Cinnamomum verum). U našim prodavnicama najčešće se nalazi kineski cimet (Cinnamomum burmannii) koji nije toliko lekovit kao cejlonski.

Evo zašto je dobro jesti ga svaki dan:

1. Pun je antioksidanasa

Oni su neophodni našem telu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju. Antioksidansi usporavaju starenje i štite od mnogih bolesti.

2. Ima protivupalna svojstva

i pomaže u borbi protiv raznih infekcija. Takođe podstiče regeneraciju oštećenog tkiva.

3. Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne sudove, a povećava nivo dobrog holesterola koji uništava onaj loš.

4. Reguliše metabolizam

tako što poboljšava osetljivost na hormon insulin koji je odgovoran za metabolizam ugljenih hidrata i masti u telu, kao i za transport šećera iz krvotoka u ćelije.

5. Snižava nivo šećera u krvi

jer jedan sastojak cimeta utiče na ćelije tako što oponaša insulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u ćelije, ali ima sporije dejstvo nego sam insulin.

6. Ima pozitivno dejstvo na neurodegenerativne bolesti

koje karakteriše progresivan gubitak strukture i funkcija ćelija u mozgu. Dva najčešća tipa ovakvih bolesti su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

7. Štiti od raka

, smanjuje razmnožavanje ćelija kancera tako što ometa rast krvnih sudova u tumorima, koji bez njih ne mogu da se šire normalnom brzinom, pokazalo je istraživanje na životinjama. Naučnici smatraju da cimet ima toksično dejstvo na ćelije raka i ubija ih.

8. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Za to je zaslužan cinamaldehid, glavni aktivni sastojak cimeta. Uspešno leči i infekcije respiratornog trakta prouzrokovane gljivicama.

9. Štiti od karijesa i smanjuje loš zadah

Upravo zahvaljujući antimikrobnom dejstvu uništava mikroorganizme i sprečava njihov rast, piše Authority Nutrition .

10. Pomaže u gubitku kilograma, a naročito je efikasan u kombinaciji s medom

Prokuvajte pola kašičice cimeta i kašičicu meda u malo vode ( oko 1,5 dcl). Pola te tečnosti popijte ujutro na prazan želudac, a pola pre spavanja. Ponavljajte postupak svaki dan.

Miris cimeta stimuliše i rad mozga pa nije loše držati ga na radnom stolu.

Izvor: novosti.rs