Posted on

10 namirnica koje mogu da zamene dve čaše vode dnevno

Zlatno pravilo koje lestvicu zdravlja i optimalne težine drži pod kontrolom je konzumacija osam čaša vode dnevno.  To se brojnim ljudima čini kao nemoguć zadatak.  Nutricionisti ističu kako čak 20 posto dnevnog unosa vode može da se zameni krutom hranom.  Tačnije voćem i povrćem koje sadrži najmanje 90 posto vode u svom sastavu.

Salata kristalka

Sadržaj vode: 95.6%
Kristalku nutricionisti često skidaju s liste poželjnog povrća jer je nutritivno siromašna.  Kada je u pitanju udeo vode prednjači kao jedna od najvećih riznica tečnosti. Osim u salatama, možete je koristiti kao omot za zalogaje sa svežim sirom, humusom ili piletinom, na ovaj način potpuno možete smanjiti potrebu za konzumiranjem hleba.

Lišće celera

Sadržaj vode: 95.4%
Celer ima jako malo kalorija, samo šest po stabljici, dok njegova vlakna i voda pomažu da se kontroliše osećaj gladi i apetit. Celer sadrži folate i vitamine A, C i K, dok zahvaljujući visokoj količini vode, celer neutralizuje želudačnu kiselinu i često se preporučuje kao prirodno sredstvo protiv gorušice i izlučivanja kiseline.

Paradajz

Sadržaj vode: 94.5%
Kriške i kockice paradajza uz malo sira mogu biti izvrstan međuobrok, dok glavnom obroku podižu nivo korisnosti za telo. Paradajz sadrži gotovo 95 posto vode u svom sastavu zbog čega ekspresno hidratizuje telo.

Zelena paprika

Sadržaj vode: 93.9%
Paprike svih boja zapravo imaju visok sadržaj vode, ali zelene paprike ih predvode, dok žute i crvene imaju nešto manji sadržaj vode (približno 92% vode). Paprike su savršena grickalica pre večere, ili tokom dana kada vas uhvati želja za ukusima.

Karfiol

Sadržaj vode: 92.1%
Gusti cvetići karfiola osim što sadrže dosta vode, obiluju vitaminima i fitonutrijenatima za koje se pokazalo da smanjuju holesterol. Karfiol je najbolje konzumirati svež, najlakše je ubaciti u sendviče ili salatu, kada je reč o kuvanju najbolje je da se obradi kratko na pari čime će se sačuvati sav njen zdrav sadržaj.

Spanać

Sadržaj vode: 91.4%
Spanać je bogat luteinom, kalijumom, vlaknima i folatom koji osvežava mozak, a samo jedna šojlica sirovih listova sadrži 15% dnevne potrebe za vitaminom E – antioksidansom važnim za borbu protiv slobodnih radikala. Dodavanje listova spanaća u salatu ili na sendvič, pruža vam odličnu hidratizaciju uz dodatak nutritivnih vrednosti.

Krastavac

Sadržaj vode: 96.7%
Krastavac ima najveći sadržaj vode od svih krutih namirnica, što ga čini savršenim za grickanje i dodatak jelima. Želite li još da pojačate snagu hidratizacije koja dolazi iz krastavca pomešajte ga sa nemasnim jogurtom ili mentom.

Brokoli

Sadržaj vode: 90.7%
Brokoli obiluje vlaknima, kalijumom, vitaminom A i C, te sadrži sulforafan – snažan sastojak koji pojačava telesne prirodne enzime i isterava hemikealije iz tela. Nazivaju je detoksikacijskim čudom, pa osim što par hrskavih zelenih bombica dnevno hidratizuje telo ono ga istovremeno i tušira od nečistoća.

Grejp

Sadržaj vode: 90.5%
Grejp pomaže da se smanji holesterol i suzi struk, a istraživanja su pokazala kako jedan grejp dnevno smanuje loš holesterol za čak 15 posto. Osim toga pola grejpa pre svakog obroka, pokazalo se na ispitanicima, uticalo je na gubljenje 1.5 kilograma tokom 12 nedelja dijete. Grejp sagoreva masnoće i reguliše šećer u krvi, čime je odličan saveznik u borbi sa preteranim zalogajima.

Mlada šargarepa

Sadržaj vode: 90.4%
Mlada šaragarepa sadrži dvostruko veći udeo vode nego kada dođe u zadnju fazu rasta, narezanu na trakice i posluženu sa zdravim namazom poput humusa idealna je kao međuobrok. Osim toga, nutricionisti preporučuju da je konzumirate i nakon obroka kako bi smanjili potrebu za grešnim zalogajima.