Posted on

Zdrave namirnice koje šokantno goje!

Mediji su puni saveta kako da se zdravo hranimo, ali šok usledi kada otkrijemo da neke zdrave namirnice jako goje. Tada na scenu stupaju i drugi parametri, kao što su, količina “dobrih” masti koje sadrže, količina vlakana…. Možda bi trebalo ograničiti unos sledećih namirnica ko želite da smršate, ali se ni u kom slučaju, zbog velikog broja kalorija, ne savetuje da ih zamenjujete hamburgerima.

MASLINOVO ULJE I ORAŠASTI PLODOVI

Da li ste znali da šolja maslinovog ulja sadrži 1.900 kalorija? Ulje šafranika, suncokreta i soje sadrže preko 1.900 kalorija. Da li ste i vi od onih koji preko dana često dohvate šaku oraha, badema, lešnika i grickaju, ponosni na sebe što niste podlegli iskušenju i pojeli neki kolač ili parče pice do večere? Ako jeste, preostaje nam da se nadamo da imate male šake: šolja kikirija ima 840 kalorija, američki orah 720 po šolji, a bademi 795.

MED

Med, koji je toliko zdrav, ima šokantnih 1030 kalorija po šolji, a šećer “samo” 770. Međutim, med ima toliko drugih karakteristika koje pozitivno utiču na zdravlje, kao i većina namirnica sa liste, ali je stvarno šokantno saznanje da med ima više kalorija od šećera.

FRAPEI

Frapei su trenutno u modi, a nastali su tridesetih godina  prošlog veka u Brazilu. Takođe su bili vrlo aktuelni šezdesetih, verovatno zato što se ondašnja hipi generacija odlučivala za vegansku ishranu. Prema originalnom receptu, pravi se od voćnog soka, voća i leda. Kasnije su počeli da se dodaju mleko, jogurt, kikiriki puter, pa čak i sladoled. Čaša od 450 grama prosečnog frapea od jagode ima između 300 i 400 kalorija.

SALATE

Da, da, salate. Niko vam još nije rekao da neke salate u restoranima imaju mnogo više kalorija nego skromni hamburger. Sve te carske, cezarske i ostale salate sa zvučnim imenima, prepune su kalorija, a neke, poput salate “santa fe”, na primer, ima 1.830 kalorija.

Da bi ukus bio što interesantniji, u takvim salatama koje zamenjuju obroke, često se našu komadi ananasa. lososa, kukuruza, avokada…. i sa puno dresinga. Na vama je da odlučite da li ćete za ručak pojesti jednu takvu salatu, ili hamburger sa pomfritom.

KOKTELI

Alkoholni kokteli ne spadaju u zdrave namirnice. Ali vredi znati sledeće:
10 margarita sadrži 10.800 kalorija? Ili, da vam pojednostavimo – jedna margarita ima 1.080 kalorija.

Izvor: novimagazin