Posted on

Zašto se gojimo: 5 skrivenih krivaca zbog kojih se gojimo

Zašto se gojimo? Ovo se svako zapitao bar jednom. Za idealnu težinu tela bitno je postići pravu meru unosa hrane i potrošnje energije.

1. Izgladnjivanje

Unosite li u organizam manje od 1200 kalorija dnevno. Stručnjaci upozoravaju kako organizam stavljate u takozvanu funkciju izgladnjivanja. Rezultat je usporen metabolizam.

2. Pića

Alkohol je najopasniji za debljanje. Posebno za one koji piju žestinu i to preko četiri pića, pa makar to bilo jednom nedeljno. Nemojte da se iznenadite ako se kilogrami brže nakupljaju ako ste izbacili kafu iz svog života. Kofein deluje kao stimulans i smanjuje apetit, zbog čega će vam porcije biti veće i češće.

3. Nedostatak sna

Nedostatak sna uzrokuje poremećaj hormona što može dovesti do preterane debljine. Istraživači su otkrili da je san usko povezan sa lučenjem hormona koji utiču na apetit, metabolizam i energiju. Poremećen nivo hormona može uzrokovati osećaj gladi i na taj način jedemo znatno više nego što nam je potrebno.

4. Nekontrolisana ishrana

Tokom napadi gladi podstaknemo želju za ‘onim’ ukusom u ustima i pojedemo hrpu nezdravih zalogaja. Sebi na kraj možemo stati isključivo brojanjem ‘greha’.  Zato ubuduće umesto slatkog pojedite bananu, umesto slanog posegnite za šakom badema ili oraha.

5. Lekovi

Određeni lekovi mogu prouzrokovati gojenje, pojačan apetit ili skupljanje tečnosti. Od antidepresiva čak 25 posto ljudi nakupi nešto više kilograma. Takođe, nekim se ženama skuplja tečnost u telu, te se njihov konfekcijski broj poveća i do dva puta. Kortikosteroidi su isto neprijatelji – zbog njih će vam se naduti vrat, lice i abdomen.

Sva pitanja kod uzimanja bilo kakvih lekova obavezno rešite sa lekarom. Verovatno se može naći neki zamenski lek koji nema takve posledice, samo ih nemojte sami isprobavati.