Posted on

Za fit telo: Minimalan broj vežbi koje morate izvesti da bi bili u formi

Za fit telo postoje dve stvari koje treba da probate. One zavise od količine vremena koje imate i od toga kada ono tačno iskrsne. Ako možete da vežbate pomalo svakog dana, možete odraditi odličan trening za 15 ili 20 minuta.

Preporučuju se za  početak uz vežbe za zagrevanje, poput čučnjeva, a zatim prelazak na sklekove, zgibove, dizanje tegova

“Te vežbe pri kojima koristimo puno zglobova, i njihove varijacije, su zasigurno najbolje i najefektivnije”. Uz to preporučuje se da ne brinete o kardio vežbama i da pokušate da ih uglavite u druge aspekte svog dana. To su  vožnja bicikla umesto kola (ako ste u mogućnosti), izaberite stepenice umesto liftom i slično.

Imate iste koristi kao od kardio vežbi kad radite druge stvari – pod uslovom da ih radite kako treba

“Možete podići nivo rada srca bolje sa čučnjevima i sklekovima no trčeći na pokretnoj traci”, objašnjava Matheny. “Totalno ćete zadovoljiti svoje kardio potrebe, a istovremeno radićete na mobilnosti i snazi.”

Ali, ok – ponekad jednostavno ne možete naći vremena za trening svakog dana, čak ni na 15-20 minuta. Ako ovo opisuje vašu situaciju, Doug Sklar, sertifikovani lični trener i osnivač Njujorškog fitnes studija PhilantroFIT, preporučuje vežbanje tri puta nedeljno po 30 minuta.

“Ako ste kratki s vremenom, mešovite vežbe su odlično rešenje”, kaže on. “Možete sklopiti bilo kakvu kombinaciju vežbi za snagu, kardio ili fleksibilnost u svoj raspored, radeći svaku po tri minuta pre nego pređete na sledeću.” Na primer, raditi plankovanje jedan minut, preskakati konopac tri minuta, rastezati se minut, preći na čučnjeve… ono što je dobro kod ovog metoda, kaže Sklar, je to što vam neće dosaditi jer možete kombinovati vežbe kako vam volja.

Uglavnom, eksperti kažu da je bolje raditi bilo šta no ništa. Ali ako možete da nađete 15 minuta za vežbanje dnevno ili za jedan ozbiljan trening tri dana u nedelji, osetićete pozitivne efekte.

izvor: elle.rs