Posted on

Vežbanje podstiče stvaranje sive mase

Dovoljno je samo 20 minuta na dan. Redovno vežbanje poboljšava sposobnost pamćenja, podstiče budnost i koncentraciju i smanjuje rizik od moždanog udara.

Trčanje podstiče mozak na stvaranje sive mase što uveliko utiče na mentalne sposobnosti, otkrili su neuronaučnici sa Univerziteta Kembrdž. Svega nekoliko dana trčanja dovelo je do stvaranja stotina hiljada novih moždanih ćelija koje su poboljšale sposobnost prisećanja a da se sećanja ne pomešaju, što je ključno za učenje i druge kognitivne sposobnosti.

Otpornost na stres

Vežbanje pre posla izoštrava mentalne sposobnosti, priprema telo za lakše nošenje sa stresom, ali i osigurava bolju sposobnost pohrane novih informacija te bolju reakciju na složene situacije.

Moćniji um

Fizička vežba poboljšava raspoloženje i bori se protiv nesanice te ublažava posledice teskobe i stresa pa se tako bori protiv glavnih uzroka slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Topi masne naslage

Dok vežbate, oslobađa se i hormon rasta zaslužan za to da se, kad se isprazne glikogenske rezerve, telo okrene masnim naslagama kao izvoru energije.

Prirodna ekstaza

Fizička vežba podstiče navalu endorfina, neurotransmitera koji stvaraju osećaj ekstaze. Nakon vežbanja osećaćete se bolje i zbog serotonina koji podupire osećaj sreće.

Mozak i vežbanje u brojkama

Aktivne žene starije od 65 bolje pamte, zaključuju i brže uče od neaktivnih vršnjakinja.
Fizička aktivnost u trajanju od svega deset minuta poboljšala je koncentraciju kod mladih od 13 do 16 godina.
Pola sata trčanja na dan poboljšalo je vokabular kod tinejdžera.