Posted on

Stručnjaci upozoravaju: Ove dijete mogu da budu vrlo opasne!

U želji za što vitkijom linijom pribegavamo raznim dijetama, posebno ako su izreklamirane kao “delotvorne” koje sprovode i neke slavne osobe. No, ipak bi trebalo da budemo posebno oprezni.

Pogledajte  listu najgorih dijeta

Na vrhu liste je Paleo dijeta i dijeta pećinskog čoveka koje se pridržavaju Metju Mekonahi i Megan Foks. Prehrana u ovoj dijeti je bazirana na korenju, voću, semenkama, ribi, mesu, školjkama, jajima, plodovima s drveća… Prerađena hrana poput žitarica, mlečnih proizvoda, mahunarki, krompira i šećera nije dozvoljena. Ova dijeta može da ugrozi zdravlje jer izbegavanje mlečnih proizvoda može drastično da smanji nivo kalcijuma i oslabi kosti.

Dijeta glinom “neprivlačna” je dijeta prema kojoj svi koji se je pridržavaju trebaju jednom dnevno da pojedu kašiku gline. Cilj je održavanje vitke linije i izbacivanje toksina, ali nutricionisti upozoravaju kako se na ovaj način lako može “zaraditi” zatvor i trovanje arsenom.

Među najopasnijim dijetama je i dijeta “vegan do šest sati popodne” koje se pridržava slavna Bijonse. Njeno ime govori sve, ali nutricionisti upozoravaju da ovakav način prehrane povećava rizik od prejedanja grickalicama u večernjim satima kada bi zapravo trebalo izbegavati bilo kakvu hranu jer se metabolizam usporava.

Važno je hraniti se uravnoteženo, zaključak je nutricionista Britanskog dijetetskog društva.