Posted on

Samo jedan trening čini čudo u telu

Samo jedan trening čini čudo u telu kažu stručnjaci. Švedski istraživači su otkrili da kod zdravih, ali neaktivnih odraslih osoba može da dođe do promene u genetičkom materijalu njihovih mišićnih ćelija. Nasleđujemo DNK od roditelja.  Životni faktori kao što je vežbanje mogu da igraju veliku ulogu u “paljenju” određenih gena.

Bolje ste raspoloženi

Kada počnete da vežbate, vaš mozak počinje da ispušta raznovrstan broj neurotransmitera.  Ooji poboljšavaju raspoloženje, poput endorfina i serotonina, koji su već poznati kao ključni u borbi protiv loše volje i depresije.

Možete da se zaštitite od dijabetesa

Isto kao suptilne promene na DNK-u, male promene u načinu kako se masnoće metabolišu u mišićima mogu da se dogode nakon vežbanja. U studiji iz 2007. godine navodi se da jedan trening smanjuje taloženja masnoća u mišićima, čime se zapravo poboljšava osetljivost na insulin. Manja osetljivost na insulin može da dovede do dijabetesa.

Imaćete bolji fokus

Talas krvi u mozak kada počnete da vežbate poboljšava rad moždanih ćelija, zbog čega ste više fokusirani kada završite trening. Istraživači su otkrili da postoji povezanost između fokusa i koncentracije i vežbanja, koje može da traje i samo desetak minuta.

Stres polako nestaje

Istraživači iz Amerike su ustanovili da samo 14 odsto ljudi vežba kako bi smanjilo stres. Čak i ako vam je samo vežbanje stres, treninzi smanjuju negativnost, jer podstiču bolji protok krvi u mozgu i poboljšavaju stvaranje endorfina.