Posted on

Potpuno neobičan metod za uspešno gubljenje kilograma!

Ako želite da smršate, hranu koju nameravate da pojedete prvo razlomite na komadiće. Naime, istraživanja su pokazala da ljudi jedu manje kad im se ponudi više malih komada hrane, nego kad je jedan veći komad pred njima.

 Čak i ako obe opcije imaju jednaku količinu kalorija.

Stručnjaci ne mogu da objasne tačne razloge ovog ponašanja, ali smatraju da optička iluzija igra važnu ulogu. Mozak i stomak su prevareni da je razlomljena hrana veća od jednog celog komada. Tako će jedan kolač odjednom da postane dovoljan ako ga razlomite na četiri dela, a tek onda pojedete.

Američki naučnici su pratili više od 300 osoba dok su jele pecivo. Nekima su dali pecivo isečeno na četiri dela, dok su ga drugi jeli celog. Dvadeset minuta kasnije, ponuđen im je drugi obrok, kojeg su mogli da pojedu koliko su god želeli. Međutim, oni kojima je pecivo bilo isečeno na četvrtine pojeli su manje peciva, a kasnije i manje od ponuđenog drugog obroka.

Drugo moguće objašnjenje je da usitnjenu hranu jedemo sporije, pa telu omogućujemo da nam javi da smo siti.

Naknadni eksperiment sa pacovima potvrdio je rezultate.

“Usitnjavanje energetski bogate hrane na manje komade može da pomogne onima koji žele da smršaju jer će lakše da kontrolišu količinu pojedenog”, objasnila je Devina Vahera, voditeljka istraživačkog tima s Arizona Stejt Univerziteta.

Izvor: ženski kutak