Posted on

Ne vežbajte praznog stomaka

Ne vežbajte praznog stomaka kažu stručnjaci. Mali obroci pre i nakon treninga treba da budu hranljivi, ukusni i da zadovoljavaju sve vaše potrebe. Telu je pre treninga potrebno “gorivo”, zato obavezno pojedite nešto pre nego što krenete u teretanu.  Pre treninga ne bi trebalo da unosite masti jer se one sporo vare. Međutim, korisno je znati da esencijalne masti podižu i održavaju nivo testosterona – ključnog hormona za izgradnju mišića, a ove masti možete uneti preko tunjevine ili jaja.

Jaja

Jedno jaje ima oko 72 kalorije, 1,6 grama zasićenih masti, lutein i vitamine A i B12. Većina hranljivih materija nalazi se u žumancetu, ali jedite i belance i žumance kako biste iskoristili sve dobrobiti jajeta za organizam.

Supa od paradajza

Lagana i sveža paradajz supa može da se jede ne samo kao predjelo, nego i kao međuobrok. Paradajz je dobar izvor vlakana, vitamina A i C i kalijuma, koji se nalazi u većini sportskih pića jer pomaže organizmu da održi ravnotežu tečnosti i deluje kao zaštita od grčeva.

Voće i jogurt

Sveže voće daje organizmu ugljene hidrate neophodne za brzu dozu energije. Voće poput ananasa, narandže i kivija puno je vitamina C, koji je potreban zglobovima i vezivnom tkivu. Nekoliko sati pre treninga napravite salatu od voća s jogurtom, a sve “začinite” s malo orašastih plodova.

Sveža salata

Obična salata čini jedan super obrok! Na primer, jedna šolja graška ima oko 35 kalorija, a odličan je izvor magnezijuma, koji pomaže u izgradnji mišića i ojačava kosti. Napravite salatu od svežeg povrća, a za dodatak kalcijuma na vrh narendajte malo parmezana.