Posted on

Fitnes plan za telo u formi

Plan vežbanja koji vam danas donosimo se bazira na vežbanju bez ikakve opreme, u prirodi, jer proleće je pravo vreme za to. Ali, ne brinite pored toga što ćete poboljšati kondiciju i izdržljivost, oblikovaćate i tonirati mišiće, a sve to za samo osam nedelja. Poenta priče jeste da trenirate svakog dana i svakog dana napredujete za 10 odsto od istog dana prethodne nedelje.

Sasvim je izvesno da ćete uz ovaj program poboljšati držanje i izgubiti kilograme. Pa šta čekate, vreme je da se krene.

Osmonedeljni fitnes program

Ovaj program se sastoji od mnoštva različitih vežbi koje će vas držati zainteresovanima i neće vam biti dosadno. I zapamtite, bez obzira na vrstu vežbe, obavezno zagrejavajte pre i rashlađujte nakon vežbanja.

Intervalni trening

Intervalni, intenzivni treninzi zaista potpomažu rad kardiovaskularnog sistema i sagorevaju kalorije. Na primer, hodajte najbrže što možete 30-60 sekundi, a zatim umirite telo umereno brzim hodom od dva minuta i ponavljajte onoliko koliko je naznačeno u tabeli na dnu članka.

Treninzi snage

Ova vrsta vežbanja će vam ubrzati rad metabolizma, oblikovati telo i izgraditi gustinu kostiju te poboljšati držanje. Treninzi snage ne podrazumevaju samo dizanje tegova. Radite sledeće vežbe: čučnjevi, sklekovi, most, dizanje tegova i planking (pozicija štapa). Radite dve serije od po 12 ponavljanja.

Energično hodanje

Sagorevajte kalorije i poboljšajte kondiciju uz pomoć brzog hodanja. Za vreme hodanja se odgurujte prstima stopala, ruke neka vam budu savijene pod uglom od 90 stepeni i pomerajte laktove naizmenično prema nazad sa svakim korakom. Hodajte tolikom brzinom da ne možete baš da pričate, ali isto tako da se ne borite za svaki udah. Hodajte malko brže svake nedelje, oko 7,5-9 minuta po kilometru.

Steper/penjanje uz brdo

Zagrejte se, a zatim se popnite na steper i penjite se „uz brdo“ od jedne do tri minute. Ohladite se tako što ćete raditi vežbu silaska dole, a zatim ponovite vežbu. Umesto stepera možet se penjati i na pravo brdo negde u prirodi, time će ova vežba biti mnogo zabavnija.

Zabavni trening

Ovo možemo tumačiti i kao trening kada radimo ono što nas zabavlja, a što se može podvesti pod fizičku aktivnost. Kosite travu, igrajte se sa decom, vozite bicikl, plivajte, plešite,…

Istežite se!

Po završetku bilo koje od navedenih vežbi obavezno istegnite sve grupe mišića koje su bile aktivne da biste izbegli povrede.