Posted on

“Fitnes ” namirnice

Svaka namirnica je dobra za nešto, jedino što ni sa čim ne treba preterivati. Oni koji vežbaju, žele da smršaju i budu u formi, trebalo bi da paze i šta jedu. Ovih 10 namirnica posebno je korisno za njih.

1) Med za izdržljivost

Istraživanje sprovedeno u Memfisu otkilo je da konzumacija meda pre vežbanja obezbeđuje „gorivo“ atletama tako što reguliša nivo šećera u krvi i nivo insulina tokom dužeg perioda. Ovaj prirodni zaslađivač podiže i snagu, brzinu i poboljšava izdržljivost.

2) Sok od cvekle za snagu

Skorašnja istraživanja su pokazala da je cvekla možda bolja za poboljšanje energije nego kofein i bilo koja druga namirnica. Kako biste bili energičniji, pijte što češće sok od cvekele.

3) Grašak protiv zamora u mišićima

Grašak sadrži aminokiseline razgranatog lanca, jedinjenja koja odlažu zamor u mišićima tokom vežbanja. Samo 25 grama je delotvorno.

4) Borovnica za ublažavanje zapaljenja

Jedno nedavno vršeno istraživanje otkrilo je da borovnice ublažavaju zapaljenja. Pokazalo se da one povećavaju broj belih krvnih zranaca, koja igraju važnu ulogu u imunitetu.

5) Trešnje protiv bolova i za povraćanje snage

Naučnici su otrkili da sok od trešnje ima značajan uticaj na smanjenje bola. Pored toga, otkriveno je i da se pomoću trešanja snaga vraća brže.

6) Losos za izgradnju mišića

Omega 3 masne kiseline nalaze se u masnoj ribi kao što je losos i višestruko su dobre za zdravlje, naročito za borbu protiv srčanih bolesti i dijabetasa tipa 2. Istražiavanja vršena na životinjama pokazala su da mogu biti dobre i za izgranju mišića. Jedite lososa bar nekoliko puta nedeljno.

7) Lubenice za ublažavanje bola u mišićima

Španski naučnici su otkrili da sok od lubenice ublažava bol u mišićima ako se popije pola litre sat vremena pre vežbanja. Za ovo je zaslužan citrulin, prirodna supstanca koja se nalazi u lubenici i koja poboljšava funkcionisanje arterija i smanjuje krvni pritisak. Kada jedete lubenicu, zagrizite i malo belog dela, jer u njemu ima najviše citrulina.

8) Nar za oporavak snage mišića

Antioksidanti iz nara povezani su sa poboljašnjem pamćenja i moždane aktivnosti, a istraživači iz Teksasa otkrili su nedavno da poboljšava i oporavak mišića. Ubacite nar u ovsenu kašu ili salatu i to će vam biti sasvim dovoljno.

9) Kafa za celodnevnu energiju

Jedna novija studija otkrila je da se glikogen, telesni ekvivalent ugljenih hidrata brže obnavlja ako atlete piju kafu i unose ugljene hidrate posle vežbanja. Ako to praktikujete, sledeći put ćete moći da vežbate duže.

10) Crna čokolada smanjuje stres

Veliki broj studija ističe bezbrojne koristi crne čokolade, a jedno novo istraživanje je pokazalo i da crna čokolada podiže nivo antioksidanata u krvi i smanjuje stres izazvan vežbanjem. Ako redovno vežbate, svakog dana pojedite nekoliko kockica čokolade.

Izvor:Blic