Posted on

4 napitka koji će usukati svaki stomak

Umesto soka krcatog šećerom, za hidrataciju tela i gašenje žeđi isprobajte 4 zdrava i ukusna napitka.

Voda s ukusom

Voda je jedan od najvažnijih saveznika zdravog načina života. Između ostalog ona pomaže u probavi i apsorpciji hrane te pomaže kod izlučivanja otpadnih materija iz creva i bubrega. Pazite li na unos hrane daće vam osećaj sitosti. Kako vam ne bi postala dosadna, možete da je ‘oplemenite’ isceđenim limunom.

Čaj od mente

Menta pomaže želucu da apsorbuje masnoću te smiruje probavni trakt. Ima diuretičko delovanje, podstiče metabolizam i smanjuje apetit. Kao njena dodatna prednost ističe se i pomoć prilikom održavanja higijene usne duplje, jer svojim aromatičnim mirisom osvežava dah zbog čega je gotovo redovan sastojak prirodnih pasta za zube.

Frape od ananasa

Ananas nas ukusom podseća na leto, lepršavu bezbrižnost i mini bikinije. Upravo će vam ta egzotična voćka pomoći da u zimskim mesecima izravnate stomak te samouvereno prošećete plažom u jednom takvom kupaćem kostimu. Enzim bromelain sadržan u ananasu pomoći će vam u probavi proteina, olakšaće probavu i ukloniti nadutost, dok će laneno ulje s nezasićenim masnim kiselinama smanjiti nadutost.

Zeleni čaj

Većina polifenola u zelenom čaju su katehini, odgovorni za pojačano sagorevanje masnoća. Poželjno ga je piti pre vežbanja, pogotovo aerobnog, kako bi se pojačalo topljenje masnih naslaga. Jedan od razloga zašto biste barem jednu šoljlicu kafe trebali da zamenite zelenim čajem je i njegova osobina smanjivanja holesterola te rizika od kancerogenih oboljenja. Raznovrsnost njegove uloge zaštitnika zdravlja obuhvata i pomoć kod dijabetesa, smanjivanje stresa, kao i zaštita zubi od virusnih infekcija.