Posted on

ZDRAVE NAMIRNICE: Vodič za kupovinu

Zdrave namirnice i zdrava ishrana su pojmovi koji se sve više koriste. Ne morate biti nutricionista da biste razumeli koja je hrana najbolja za vašu porodicu. Uz prave informacije možete da pronađete najzdraviju hranu u supermarketu, a da se sačuvate od one štetne.

1. Zdrave namirnice – Prvo,potražite reč “šećer” na etiketi bilo kog proizvoda

Takozvana “zdrava hrana” sadrži mnogo više šećera nego što možete da pretpostavite. Uzmite za primer voćni jogurt.

Dijetetičari ne preporučuju konzumaciju proizvoda koji sadrže 10 grama šećera po porciji, a mnogi od proizvoda u supermarketima sadrže i više od te količine.

Takođe, mnoštvo veštačkih zaslađivača i boja dodatno narušavaju kvalitet i veoma loše utiču na zdravlje. Zbog toga, dva puta proverite etiketu pre nego što kupite neki proizvod.

2. Zdrave namirnice – Pri kupovini žitarica, birajte pakovanje na kome se integralne žitarice navode kao prvi sastojak

Ukoliko želite zaista kvalitetan doručak, kupite nezaslađene žitarice u prodavnici zdrave hrane i dodajte malo banana, borovnica ili nekog drugog voća, pa sve prelijte običnim jogurtom.

3. Konačno, ukoliko ne možete da izgovorite šta je na etiketi i ne razumete sastojke, najbolje je i da ne kupujete taj proizvod. Potražite etikete sa prepoznatljivim sastojcima i bićete na dobrom putu ka kvalitetnijoj ishrani.

Izvor:yumama