Posted on

Zdrava kosa: Najbolje namirnice za zdrav i sjajan izgled

Zdrava kosa je nešto što malo nas ima. Važno je znati da postoje i namirnice koje

Orasi čuvaju od sedih, dok jaja povećavaju fleksibilnost kose…

Procenjuje se da žene tokom života na frizera i preparate za negu kose potroše bogatstvo, ali stručnjaci kažu da sve to ne može da nadomestiti neuravnoteženu ishranu.

Orasima protiv sede kose

Bogati su omega-3 masnim kiselinama, biotinom i vitaminom E koji pomažu u zaštititi od oštećenja DNK. Orasi izvrsno deluju na izgled i strukturu kose, a sadrže i bakar, mineral koji pomaže da održite prirodnu boju kose. Nedostatak bakra u telu pospešuje pojavu prvih sedih, stoga se preporučuje da pojedete barem šaku oraha svaki dan.

Sočivo stimuliše rast kose

Nedostatak gvožđa jedan je od glavnih razloga za ispadanje kose, a može da mu doskoči ishrana bogata sočivom, smokvama i zelenom salatom. Namirnice bogate gvožđem poboljšavaju cirkulaciju i stimulišu rast kose.

Jaja povećavaju fleksibilnost kose

Jaja blagotvorno deluju na kosu, a za to su zaslužni cink, sumpor i vitamin B kojima obiluje. Cink reguliše proizvodnju ulja u folikulima, sumpor učvršćuje kosu, a vitamin B povećava fleksibilnost kose čime se smanjuje rizik od pucanja. Kuvana ili pečena, jaja su odlična za početak dana.

Paprikama protiv ispucalih vrhova

Paprike obiluju vitaminom C koji je neophodan za sintezu kolagena koji kosi daje elastičnost i čvrstinu čime se smanjuje rizik od ispucalih vrhova. On takođe pojačava cirkulaciju. Osim paprika dobar izvor su pomorandže, paradajz i brokoli.

izvor: super žena/ 24sata.hr