Posted on

Zbog ove hrane brže starimo

Zbog ove hrane brže starimo, kažu istraživanja. Za neke od ovih namirnica ćete se možda iznenaditi, a za neke sigurno ne.

 

Šećer

Velike količine šećera mogu pokrenuti neželjene hemijske procese u organizmu. Kada jedete više šećera nego što vaše ćelije mogu da prerade, višak se spaja s belančevinama u procesu zvanom glikozilacija. Proizvodi glikozilacije mogu dovesti do oštećenja kolagena – belančevine koja vašoj koži daje mladalački izgled.

So

Ako pazite na količine soli u pripremi hrane, to ne garantuje da je vaš unos soli automatski nizak. Obratite pažnju na namirnice koje su slanije nego što mislite, odnosno slanije nego što to možete da osetite. Američki Centar za kontrolu bolesti izdvojio je nekoliko namirnica koje su “skladište soli”: kupovno pecivo može da sadrži i do 230 mg kuhinjske soli. Klasičan komad pice sadrži do 760 mg, a tanjir supe s rezancima iz kocke čak do 940 mg soli. Mesne prerađevine su takođe pune soli, piše “Alternativa za vas”.

Trans nezasićene masti

Osim što povećavaju rizik od srčanih bolesti, masti mogu doneti štetu i vašoj koži. One uzorkuju upale koje mogu oštetiti kolagen i učiniti vas osetljivijima na ultraljubičaste zrake, što je prvi uzrok starenja kože. Nemojte da vas zavara nalepnica na kojoj piše “0 g trans masti” jer to još uvek može značiti da namirnica sadrži 0,5 g veštačke masti. Obvezno izbegavajte proizvode čije etikete među sastojcima navode delomično hidrogenizovano ulje.

Nezdravi ugljenihidrati

Namirnice bogate jednostavnim ugljienimhidratima mogu oštetiti kolagen i vlakna kože. Beli hleb, rafinirane žitarice i testenina od belog brašna imaju visok glikemijski indeks (GI). Takva hrana povezana je s pojavom akni, jer u telu dolazi do porasta glukoze i insulina, pokazala je studija na Harvardskoj školi zdravlja.

Kafa

Najrasprostranjeniji stimulativni napitak štetan je za vašu kožu i zube zbog visoke kiselosti, zato se savetuje da nakon kafe popijete vodu koja ima neutralnu pH vrednost.

Energetska pića

Takozvana energetska pića bogata su kofeinom, taurinom i šećerom, mogu pomoći da se privremeno osetite poletno i živahno, ali zapravo su izvor brojnih rizika i opasnosti za zdravlje. Energetska pića su visoko kisela pa štete zubima i koži. I sportski izotonični napici, proizvedeni za komercijalnu upotrebu, sadrže puno nezdravih sastojaka kratkotrajnog učinka.

Alkoholna pića

Klonite se alkohola jer zaista šteti zdravlju, ne samo što čini da naša koža brže stari. Jedna od važnih funkcija jetre je da izbacuje toksine koji bi mogli nepovoljno da utiču na zdravlje i prerano starenje. Ako je rad jetre oslabljen, što se često dešava zbog prekomernog unosa alkohola, toksini se nakupljaju u organizmu i vaša koža može razviti niz problema poput akni i bora.

Preterano začinjena hrana

Jako začinjena hrana može tokom menopauze nauditi krvnim sudovima i učiniti da naša koža deluje starija nego što jeste.

Meso i mesne prerađevine

Puno je razloga zašto bi trebalo da izbaciti mesne prerađevine iz prehrane, a ubrzano starenje jedan je od njih. Brojne mesne prerađevine poput salama, kobasica i slanine sadrže konzervanse, koji mogu da pokreu upalne procese na koži i ubrzaju starenje. Također, često sadrže visoke količine soli, što može da uzrokuje nadutost. Masna hrana poput crvenog mesa stvara slobodne radikale – štetne komponente koje hvataju elektrone zdravih ćelija i time ih oštećuju.

Izvor: mondo