Posted on

Zašto ne smemo da jedemo tunu svakog dana?

Američki nutricionisti nemaju ništa protiv redovnog konzumiranje tune iz konzerve.

Svakako je ne bi stavili na svakodnevni jelovnik.

To nema mnogo veze s količinama žive i teških metala koji mogu biti prisutni u njenom mesu.  Ima sa generalnim odrednicama zdrave prehrane.

Dobro je poznato da je tuna migracijska riba koja može preplivati veliku kilometražu.

Putem upiti teške metale i živu kao posledicu zagađenja mora

Količine žive neće nestati ni nakon komplikovanog procesa konzervisanja.  Izloženost njenim negativnim svojstvima ovisiće o individualnim karakteristikama pojedinca.

Imajte na umu da se u 100 grama konzervisane tune može naći od 10 do 45 mikrograma žive, dok će ista količina u svežem odresku ove plave ribe – biti dvostruko viša!

Treba znati i da većina plodova mora sadrži određene količine žive, a najčešći uzroci trovanja ovim elementom uključuju sve od problema s probavom, poput povraćanja i slabosti, do gubitka pamćenja. Zdravstveni stručnjaci stoga preporučuju umerenost u konzumaciji.

Panika oko trovanja živom iz tune počela je da se širi oko 2004. godine kada je američka Agencija za hranu i lekove trudnicama, ali ne i generalnoj populaciji – savetovala ograničavanje unosa ove ribe u organizam.