Posted on

Popularne namirnice koje bi trebalo da izbegavate (i držite što dalje od sebe!)

Popularne namirnice koje su, iako poseduju primamljiv ukus i aromu, zapravo veoma nehranljive, nezdrave i blago toksične su česte.

Ako se trudite da jedete zdravo i pazite na ishranu, sigurni smo da izbegavate neke namirnice poput fast fooda,. Postoje i one za koje možda ne biste rekli da su nezdrave pa ih i dalje ih konzumirate.

Naravno nećemo vam reći da ove namirnice ne smete jesti jer znamo da je sve u meri pa je na vama da sami odlučite.

Voćni sok

Iako su mnogi od nas odrasli pijući različite vrste voćnih sokova danas se sve više podiže svest o njihovoj nezdravoj strani. Uvek svi misle da su gazirana i energetska pića nezdrava, a sok smatraju zdravijom opcijom. Potpuno su u krivu.  Čak i ako na soku piše da je 100% prirodan on može da sadrži čak 36 grama šećera u jednoj čaši.  Voćni sok sadrži i zloglasnu fruktozu.

Krem dodatak za kafu

Sigurno veliki procenat ljudi u kafu stavlja mleko u prahu, ili krem . Uz ovaj sastojak, kafa postaje dezert pun praznih kalorija. Belilo za kafu najčešće sadrži titan dioksid, isti sastojak koji sadrže kreme za sunčanje, a može prouzrokovati oštećenje jetre. Uz taj zlokoban sastojak, belila za kavu sadrže i velike količine trans masti koje mogu dovesti do povišenog holesterola.

Kokice iz mikrotalasne pećnice

Iako kokice često navode kao zdraviju grickalicu, one iz mikrotalasne pećnice najbolje je izbegavati. Brojne vrste takvih kokica sadrže trans masti i diacetil, hemikaliju koja razgrađuje stanice koje štite naš mozak. Držite se kokica pečenih drugačijim tehnikama, kada iz čistih zrna dobijete kokicu ne morate se brinuti i možete ih slobodno grickati.

Prelivi za salate

Salate se uvek nalaze na popisu zdravih namirnica i tu nemamo prigovora dok god ih aromatizujete sa maslinovim uljem,sirećom ili limunovim sokom, ali kada posegnete za kupovnim preliva za salate, prešli ste u domen nezdravog. U prelivima se krije brdo nezdravih sastojaka, od šećera do zgušnjivača i zašto bi zdrave sirove namirnice zagadili nečim takvim?

Dezerti iz restorana

Nismo iznenađeni da su deserti na spisku, ali nas je iznenadio razlog. Osim šećera, praznih kalorija i masnoća koje se nalaze u dezertima, u restoranskim verzijama možemo pronaći i velike količine natrijuma koji omogućuje desertima da duže ostanu sveži. Velike količine natrijuma mogu povećati krvni pritisak i rizik od moždanog udara, problema sa srcem i bolesti bubrega.

Izvor: fashion.hr