Posted on

Pet razloga da jedete ovsenu kašu

Jede se na 100 načina

Ovas i njene izvedenice poput kaše i pahuljica posebno su zdrava hrana. Ako mislite da se ovsena kaša jede samo za doručak, varate se. Ona se može mešati sa gotovo svim jelima.  Kao prilog, dodatak varivu ili salati, uz jaja ili pak razne slatke verzije. Može biti i osnova zdravih dezerta, poput kolačića, piše Huffington Post.

Snižava holesterol

Bogata je zdravim vlaknima.  Ovsena kaša ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe i tako snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srca i krvnih sudova i smanjuje rizik od nastanka srčanog, kao i moždanog udara.

Saveznik u mršavljenju

Vlakna koja sadrži ovsena kaša deluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sastavu, zbog čega ćete nakon ovsene kaše biti duže vremena siti. Osim toga, zahvaljujući vlaknima stimuliše probavu i pokretač je metabolizma, pa je idealna hrana za sve one koji žele da smršaju.

Snižava pritisak

Od svih jela kojima možete stabilizovati svoj pritisak, ovsena kaša je jedna od najmoćnijih namirnica. Delotvorni sastojak ovsene kaše je lignan, biljno vlakno, a studije pokazuju da redovnim uzimanjem može da se snizi krvni pritisak i do 30 posto.

Smanjuje rizik od raka

Namirnice od celovitih zrna, uključujući i ovsene pahuljice smanjuju rizik od raka debelog creva, pokazala je studija objavljena u časopisu British Medical Journal. Osim toga, studije pokazuju da ovas smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.