Posted on

Kelj: Povrće koje bi trebalo izbegavati u širokom luku!

Kelj je često hvaljen zbog obimnih zaliha kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitamina K… Ali ova superhrana krije u sebi i jednu gadnu tajnu.  Opasne količine teških metala.

Kelj, uz kupus, brokoli, karfiol i zelje, akumulira teške metale u sebi poput talijuma i cezijuma. Štaviše tragovi nikla, olova, kadmijuma, aluminijuma, i arsena takođe su česti u ovom zelenišu. Na kontaminaciju nisu imuni kako oragnski tako ni standardni proizvodi.

Ko je krivac? Zemljište.

“Ako je u zemlji, lisnati zeleniš će ga pokupiti”, rekao je Habard magazinu “Craftmanship”.

Ove informacije nateraće mnoge da udahnu duboko jer je kelj pokorio kulinarski svet poslednjih godina.  To povrće je postalo hit – seckano, proprženo, kuvano na pari, samleveno u zdravim napicima, pečeno kao čips itd.

Talijum je otrov koji se često koristi za istrebljivanje pacova.

Bez ukusa je i mirisa i skoro bezbojan. Kod onih koji su ga uneli u organizam nije ga bilo u dovoljnoj količini da bi se otrovali, ali su osećali umor, srčanu aritmiju, mučninu, probleme sa varenjem, neurološke tegobe, i gubitak kose.

Najstrašnije je što se talijum i nakon detoksikacije pojavljivao u organizmu pacijenata. Na primer, nivo talijuma kod 52-godišnje vegeterijanke, koja vežba dva sata dnevno i jede kelj svakodnevno, bio je 0.7 odsto po miligramu, što je sedam puta više od dozvoljenog.

Iako se toksini nalaze posvuda u našem industrijskom svetu nije preterivanje ako ste zabrinuti zbog ovih stvari.

“Znamo da se male količine teških metala kombinuju”, kaže Dejvid Kvid, vodeći naučnik u laboratoriji “Doctors Data”, koji je doktorirao na hranljivoj biohemiji.

“Ako uzmete malo talijuma, i dodate malo olova, i još malo kadmijuma u svoj organizam, dobićete 1+1+1 = pet ili šest, a ne tri. Drugim rečima, teški metali više štete organizmu kad se kombinuju”, kaže Kvid.

“Ove stvari se koncentrišu u ljudskom organizmu”, tvrdi Kvid i dodaje da će pacijent u nekom trenutku svakako osetiti ružne posledice.

Izvor:b92.net