Posted on

Orasi, borovnice, crna čokolada… Za borbu protiv lošeg raspoloženja

Orasi, borovnice, crna čokolada… Naučno je dokazano da ishrana može dobro da utiče na mentalno zdravlje. Dobra je u borbi protiv depresije ili anksioznosti ne moraju uvek da se uzimaju lekovi.

Razvoj ovih mentalnih bolesti dovodi do neravnoteže i smanjenja mnogih hormona u organizmu kao što su dopamin i serotonin. To su uzroci za  loše raspoloženje i bezvoljnost svakodnevna pojava.

Promena načina ishrane i češće uzimanje pojedinih namirnica koje sadrže vitamine, minerale, zdrave masti, i antioksidanse može da poboljša mentalno zdravlje.  Ona može da  vrati hormone u normalu i tako pomogne u borbi protiv depresije i anksioznosti.

INTEGRALNE ŽITARICE

Ugljeni hidrati možda ne pomažu prilikom gubitka kilograma. Ipak  kada je u pitanju raspoloženje i te kako su od koristi. Istraživanja su pokazala da dijete koje preporučuju unos dosta voća, povrća i žitarica sprečavaju depresiju. Cela zrna žitarica sadrže visok nivo hormona koji su odgovorni za naše raspoloženje.

ORASI

Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa i proteina.  One mogu da pomognu u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije. Orahe je najbolje konzumirati u sirovom obliku, jer tada sadrže najveću količinu polifenola i magnezijuma koji doprinose tome da se osoba oseća smireno. Stručnjaci, za borbu protiv lošeg raspoloženja savetuju i uzimanje indijskog oraha. Ovaj orašasti plod sadrži gvožđe, vitamin B6, proteine, mnogobrojne aminokiseline, kao i triptofan, koji poboljšava apsorpciju serotonina u mozgu i smanjuje osećaj depresije.

BOROVNICE

Borovnice sadrže veliki broj antioksidanasa koji doprinose smanjenju osećaja depresije. One su takođe bogate vitaminom C, koji pomaže u snižavanju kortizola, a samim tim smanjuje i anksioznosti. Nedavna studija je pokazala da jedenje borovnica može da pomogne u smanjenju negativnih genetskih i biohemijskih materije koje organizam proizvodi tokom depresije. Redovno konzumiranje borovnica takođe smanjuje suicidne sklonosti kod ljudi koji su preživeli posttraumatski stres.

MLEČNI PROIZVODI

Mlečni proizvodi i jaja su dobri za smanjivanje depresije i anksioznosti. Posebno se preporučuje konzumiranje grčkog jogurta, jer on ima dovoljno proteina i ugljenih hidrata koji pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Dokazano je da je osećaj anksioznosti povezan sa padom nivoa šećera, pa je zato jogurt pravi izbor u borbi protiv ovog poremećaja. Mlečni proizvodi, takođe, sadrže triptofan koji je prirodni umirujući agens. Zato mnogi psihoterapeuti preporučuju što češće uzimanje, sira, jogurta, sladoleda i ostalih mlečnih proizvoda.

CRNA ČOKOLADA

Crna čokolada deluje kao prirodni antidepresiv. Čini da se osećamo bolje, jer sadrži tirozin, koji je utiče na povećanje dopamina u organizmu. Dopamin direktno utiče na naše emocionalno blagostanje jer stimuliše centre zadovoljstva u našem mozgu. Poznato je da čokolada olakšava oslobađanje serotonina i opušta krvne sudove u mozgu, a pored toga crna čokolada oslobađa i endorfin, zbog kojeg se osećamo srećno, i smanjuje osećaj stresa i anksioznosti.

Izvor: novosti